Verden

– Vil knuse alt fredshåp

Vil Donald Trump onsdag varsle amerikansk anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad? I så fall vil han torpedere alt håp om en fredsavtale, advarer observatører.

Bilde 1 av 2

Spekulasjonene går høyt om den amerikanske presidenten i en tale onsdag vil anerkjenne Israels krav om Jerusalem som landets hovedstad, eventuelt også varsle flytting av den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

Voldelige reaksjoner?

– Anerkjennelse vil bety at USA bryter med folkeretten og FNs forutsetninger fra 1947. Det vil medføre sterke reaksjoner fra palestinsk hold, skape farlige regionale ringvirkninger og ødelegge alle muligheter for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne, sier Trond Bakkevig.

Han har i mer enn 20 år reist flere ganger årlig til Jerusalem, der han leder Rådet for religiøse institusjoner i Det hellige land. Bakkevig frykter en eksplosiv utvikling hvis USA velger å anerkjenne Jerusalem som hovedstad:

– Ingen palestinsk leder kan gå med på noe slikt, uansett motytelser, sier Bakkevig.

LES OGSÅ: Norsk kultur etterspurt i Israel

Palestinsk protest

Søndag gjorde Den palestinske selvstyremyndigheten det klart at fredsprosessen legges død dersom USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad:

– Vi har advart den amerikanske siden om at hvis amerikanerne faktisk kommer med uttalelsen om å anerkjenne et forent Jerusalem som Israels hovedstad og flytter USAs ambassade til Jerusalem, så vil dette være steget som kommer til å avslutte enhver mulighet for en fredsprosess, sa Naabil Shaath, seniorrådgiver for president Mahmoud Abbas.

I valgkampen lovet Trump å flytte ambassaden til Jerusalem, men han har så langt utsatt flytteplanene, i tråd med amerikansk politikk de siste 22 årene.

Gode grunner

Seniorrrådgiver Marte Heian-Engdal ved Senter for internasjonal konfliktløsning (NOREF) sier at det er gode grunner til at alle amerikanske presidenter siden Israel annekterte Jerusalem i 1967, har unngått å flytte ambassaden eller anerkjenne Jerusalem som Israels udelte hovedstad.

– Selv om USA er Israels nærmeste allierte, så har USA en hel rekke andre hensyn å ta enn å tilfredsstille Israels ønske om Jerusalem som hovedstad. Et slikt vedtak vil føre USA på kant med så godt som hele den muslimske verden, og kan umulig være i USAs strategiske egeninteresse, sier Heian-Engdal, som i neste måned kommer med bok om Israel.

LES OGSÅ: Israels befolkning kan firedobles innen 2050

Mye å tape

Hun ser ikke at USA har noe å vinne på anerkjennelse eller varsel om ambassadeflytting nå, men tvert imot mye å tape.

– Hadde dette vært enkelt, ville Trumps forgjengere i Det hvite hus gjort det for lenge siden. Det er ikke slik at Trump er en nærmere Israel-venn enn for eksempel de to siste demokratiske presidentene. Både Barack Obama og Bill Clinton førte en særdeles Israel-vennlig politikk, påpeker Heian-Engdal.

Hun mener Trump risikerer å underminere sitt uttalte håp om å oppnå «den ultimate avtalen» mellom Israel og palestinerne, et arbeid som ledes av svigersønnen Jared Kushner.

Symbolsk sprengkraft

Observatører frykter at amerikansk anerkjennelse vil utløse et voldelig palestinsk opprør, ikke minst i Jerusalem, der det de siste årene har vært økt spenning rundt Tempelhøyden.

– Det er fullt mulig. Dette er religiøst viktige områder med sterk symbolkraft, særlig rundt Klippemoskeen, som mange palestinere ser på som grunnleggende for sin tilstedeværelse og eksistens, sier Trond Bakkevig.

Heian-Engdal sier at store deler av den palestinske befolkningen i Jerusalem, ikke minst de unge, er slitne og preget av økonomiske og sosiale problemer.

– Jerusalem er alltid potensielt eksplosivt på grunn av sin religiøse og symbolske betydning, og på grunn av levekår. Samlet gir dette grobunn for radikale og ekstreme krefter, advarer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden