Nyheter

Vil ikke ringe for Aleppo

Over hele verden ringer kirkeklokkene for å minne oss om tragedien i Aleppo. I Norge vil ikke biskopene la klokkene klinge.

SISTE: I løpet av natten har biskopene snudd.

Forrige uke startet Kallio lutherske kirke i Helsinki med å ringe med kirkeklokkene hver dag klokken fem. Ringingen er en protest mot krigen i Syria og en solidaritetsmarkering med ofrene. Ringemønsteret er klemting, sakte ringing med ett og ett klokkeslag, det samme mønsteret som brukes under begravelser mens kisten føres ut av kirken og til graven.

– Ringingen er helt klart en parallell til begravelsesritualet. Det begraves mennesker kontinuerlig i Aleppo, sier Teemu Laajasalo, prest i Kallio lutherske kirke i Helsinki til det finske nyhetsbyrået Yle.

Halvparten på flukt

Borgerkrigen i Syria har nå pågått i over fem år. Over halve landets befolkning, på 17 millioner, er på flukt og det anslås at over 250.000 personer er drept i konflikten. I høst har særlig kampene rundt Aleppo vært harde, siden frontene i krigen går tvers gjennom millionbyen.

Flere kirker har fulgt Kallios eksempel. Først spredte initiativet seg raskt i Finland, der nå langt over 200 kirker ringer med klokkene. Så ble en rekke svenske kirker med. Nå viser et kart på nettsiden bellsforaleppo.org at kirker over hele verden har blitt med på initiativet – fra USA til Australia.

– Når du ser bildene av mødre og fedre som graver etter sine døde babyer og barn, dekket av betongstøv fra ruinene – hvis ikke dette er nok til å ringe med klokkene, hva skal da til? spør Laajasalo i Kallio lutherske kirke.

KOMMENTAR: Noen ser sitt kristne kall i å være i Aleppo

Biskopenes nei

Men i Norge vil ikke biskopene bruke kirkeklokkene for å markere støtte til ofrene i borgerkrigen i Syria. Denne uken er biskopene samlet til bispemøte i Oslo. Da har de drøftet det finske initiativet og har også vært i dialog med Kirkerådet.

– Vi har ikke tradisjon i Norge for å bruke kirkeklokker på denne måten. I praksis er det kun ved kongens død at de brukes slik. Bruker vi klokkene nå, danner det lett presedens, og vi risikerer at katastrofer blir målt og rangert i forhold til hverandre. Det er uheldig, sier Christofer Solbakken, generalsekretær for Bispemøtet.

Den norske kirkes «regler for bruk av kirkens klokker», ble vedtatt på Kirkemøtet i fjor. Der står det at kirkeklokkene er til «kirkelig bruk» og ikke kan «benyttes for å markere deltagelse i aksjoner eller som støtte til demonstrasjoner.»

Kirkerådet eller Bispemøtet har likevel myndighet til å bestemme at kirkens klokker skal brukes i spesielle situasjoner.

LES SAKEN FRA KIRKEMØTET: Sier nei til kirke- klokkeaksjoner

Én norsk kirke ringer

Til tross for biskopenes nei, er det én norsk kirke som har meldt seg på aksjonen: Tøyenkirken.

– Vi gjør det for å vise solidaritet med ofrene og protestere mot krig. Så kan man spørre om det virker? Det er i hvert fall et uttrykk for solidaritet og håp og en bønn, sier Sigmund Ruud, virksomhetsleder for Bymisjonssenteret i Tøyenkirken

Det er første gang kirkeklokkene i Tøyenkirken brukes på denne måten.

– Vi skal ikke ringe med kirkeklokkene i tide og utide, men vi har ikke sett maken til flyktningstrøm siden 2. verdenskrig, så da tenkte vi at dette vil vi være med på, sier han.

Det var bymisjonsprest Kari Veiteberg som tok opp saken.

– Jeg tror biskopene ombestemmer seg om de får tenkt seg om. Vi i Kirkens Bymisjon skal vise vei, sier hun.

Årlig merkedag

I et møte i Oslo domkirke i januar i år oppfordret filmskaper Margreth Olin og Joralf Gjerstad de norske biskopene til å opprette en årlig merkedag for å markere krigens ofre, uansett hvor krigen foregår.

– Jeg ser for meg at man utenfor jorden kan høre klagesangen fra alle verdens kirkeklokker, sier hun.

Hun mener biskopene må se ut av landet og se til alle de andre som har blitt med i aksjonen.

– Hvis ikke vi kan minne hverandre på at smertegrensen går her, når skal vi gjøre det da? spør hun.

Ledende domkirkeprest i Oslo, Elisabeth Thorsen, skulle også ønske at biskopene ombestemte seg.

– Det er grunn til å vurdere vedtaket på nytt. Det er veldig viktig for folkekirken, for vår tro og for vår anstendighet og vise at vi kan ombestemme oss, sier hun.

Hun vil jobbe aktivt for at klokkene i domkirken i Oslo kan ringe for ofrene i Syria-konflikten.

LES OGSÅ: IS har mistet byen der endetiden skulle begynne

Fram til FN-dagen

Det Lutherske Verdensforbund oppfordrer sine medlemskirker til å bli med på initiativet fra Finland. LVF er en internasjonal sammenslutning av nasjonale og regionale lutherske kirker fra alle verdensdeler. Den norske kirke er en av medlemskirkene.

– Så mange i verden føler hjelpeløshet når vi ser de forferdelige nyhetene fra Aleppo – en by rik på historie og kultur som blir bombet sønder og sammen. De menneskelige lidelsene er ubeskrivelige, sier Ralston Deffenbaugh, assisterende generalsekretær for internasjonale saker i LVF i en uttalelse.

Klokkeaksjonen skal vare fram til FN-dagen som er på mandag. I sosiale medier brukes merketaggene #bellsforaleppo, #alepponkellot (finsk) og #ringföraleppo (svensk).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter