Nyheter

Vil fjerne Skjærtorsdag

De som faller utenfor samfunnet sliter i høytidene. Derfor vil kirkemøtemedlem Ola Smeplass kutte tre helligdager. En dårlig idé, synes religionsprofessor.

Da Ola Smeplass gikk på talerstolen på årets kirkemøte, hadde han en klar melding: Ta bort skjærtorsdag, Kristi himmelfartsdag og andre pinsedag.

Fra sitt arbeid i Kirkens Bymisjon i Bodø ser er at mange får problem når Norge stenger i høytidene. Ikke god idé, mener religionsprofessor.

Tunge dager

– Nå i påsken er Norge stengt i over en uke. Vi andre kan finne nødløsninger og dra på legevakten om vi trenger det, men er man avhengig av hjelpeapparatet, som for eksempel fastlege, er dette tunge dager. Problemet er at alle tar fri samtidig. Vi er for rause med slike fellesferier, sier Smeplass til Vårt Land.

Kafeen Møtestedet til Kirkens Bymisjon i Bodø holder åpent på påskeaften for at folk skal få i seg mat. Smeplass har fått telefon fra en som lurte på hvorfor butikker var stengt en torsdag. Vedkommende hadde glemt at det var påske.

– Mange klarer ikke å planlegge langt fram i tid, eller har ikke råd til mat, forteller Ola Smeplass.

LES OGSÅ: – Neppe kristen tro som gjør at nordmennn vil beholde helligdagene

Foreslått tidligere

Han sitter i Sør-Hålogaland bispedømmeråd og innrømmer at det er radikalt at han som medlem av Kirkemøtet kommer med et slikt forslag. Likevel har mesteparten av responsen vært positiv. Blant annet har biskoper sagt til ham at «dette var noe de ikke hadde tenkt på».

Men han er ikke den første innen kirken som foreslår dette. Tidligere domprost og nestleder i Presteforeningen, Olav Dag Hauge, har foreslått det samme.

LES OGSÅ: Merkelige påsketradisjoner

Ikke rør!

Ola Smeplass er dessuten på kollisjonskurs med folk flest. Ikke rør andre påskedag og andre pinsedag sa to av tre nordmenn da Vårt Land spurte folket rundt påsketider i fjor.

Hver gang spørsmålet kommer opp sier fagorganisasjonene tydelig fra om at de er imot å kutte helligdager. Smeplass tror ikke noe parti vil gå inn for å kutte helligdager, men hvis kirken selv gjør det, vil det være vanskeligere å argumentere mot, mener han.

Smeplass ønsker å gå videre med saken, men innser at det kan gå fem til ti år før det eventuelt skjer noe.

Ensommme

Det hviler et stort ansvar på norske menigheter å være opptatt av dem som ikke har tilbud i påsken, mener Ida Marie Høeg, religionssosiolog og professor ved Universitetet i Agder. Det gjelder ikke bare folk i rus- og gatemiljøene, som Smeplass er opptatt av, mener hun. Både gamle og unge er ensomme i påsken og ser med gru på disse dagene.

– Løsningen er ikke å ta bort helligdagene. Kirken bør heller legge mer vekt på å skape fellesskap i høytidene, sier hun.

LES OGSÅ: Grodag blir trodag

– Sterkere budskap

Smeplass tror ikke hans forslag vil svekke de kristne høytidene som religiøs høytider eller den kristne kulturarven i samfunnet.

– Klarer vi å konsentrere budskapet, vil det bli sterkere. Nå er høytidene blitt spredt utover. Folk tror påsken starter med palmehelgen og at julen starter lenge før julekvelden. Kirken har i for stor grad kastet seg med i denne dansen uten å si fra. Jeg etterspør en mer modig kirke som fokuserer på det viktige ved høytiden, ikke at vi får fri, sier Smeplass.

LES OGSÅ: Kjemper for helligdagsfri på St.hans

Sekulariseres

Ida Marie Høeg tror at forslaget hans vil gjøre nordmenn mer sekularisert.

– Selv om mange ikke går på gudstjeneste i påsken, er det en påminnelse og et tilbud som bygger på en kristen tradisjon som har preget samfunnet. Folk vil bli mindre bevisste på høytiden. Med full jobb og vanlig uke, vil det dessuten være mer krevende for kristne å gjennomføre fordypning og kontemplasjon, sier hun.

LES OGSÅ: – Hva gjør jødiske ungdommer på våre viktigste høytidsdager?

«En gest»

Ola Smeplass vil ikke redusere antall fridager, men gjøre de tre helligdagene om til dager man kan ta ut som ferie. Det er «en vennlig gest overfor folk av annen tro», som har andre religiøse helligdager, sa han på Kirkemøtet:

«Det må oppleves som absurd å ha utfordringer med å få fri til å feire ID mens Norge stenger på kristne helligdager få feirer».

I dag har man rett til å ta ut to fridager uten lønn for å feire religiøse helligdager som faller utenom de kristne høytidene.

LES OGSÅ: – Ritualer er viktige for alle

Nei, takk

Prestene har ikke noe ønske om færre gudstjenester og helligdager, ifølge Martin Enstad, leder i Presteforeningen.

– De reflekterer vår kristne kulturarv. Den vil vi bevare, sier Enstad.

Å fjerne helligdager vil dessuten slå negativt ut for andre enn dem som Ola Smeplass tenker på, mener han. Det vil gjøre det vanskeligere for foreldre som har hver sin arbeidsgiver å ta ut fridager på samme tid.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter