Nyheter

– Vi har en jobb å gjøre

En ny rapport viser at antisemittismen står sterkere hos norske muslimer enn resten av befolkningen. Men yngre muslimer har mindre fordommer mot jøder enn eldre. Muslimske Shoaib Sultan og jødiske Ervin Kohn oppfordrer til dugnad.

Bilde 1 av 2

- Vi har mye å snakke om - vi er tross alt fettere, sier forstander i Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn til Vårt Land. Han sikter til slektskapet mellom jødedom og islam.

Tirsdag presenterte Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) hovedfunnene fra den ferske rapporten Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017. Undersøkelsen er en oppfølger til rapporten fra 2012 om antisemittisme i Norge.

Rapporten er det første forsøket på å måle norske muslimers holdninger til jøder. Resultatet viser at norske muslimer i større grad støtter negative påstander om jøder enn den øvrige befolkningen.

Litt over 40 prosent av muslimene i undersøkelsen mener at «Jøder har altfor stor innflytelse over internasjonal økonomi». Bare ni prosent avviser påstanden.

Samtidig støtter 28 prosent av muslimene påstanden «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser», mot 13 prosent i den generelle befolkningen.

Undersøkelsen viser dessuten at 34 prosent av den norske befolkningen har fordommer mot muslimer og at antisemittisme generelt i befolkningen har gått noe ned.

LES OGSÅ: I hovedsak muslimer bak vold mot jøder

«Sammensatt bilde»

Prosjektkoordinator for rapporten, Vibeke Moe, understreker at muslimers holdninger til jøder er et «sammensatt bilde». Først og fremst gjelder mer abstrakte fordommer, og i mindre grad den faktiske, sosiale omgangen med jøder.

- Vi ser at de antisemittiske holdningene til de muslimske respondentene er knyttet til store abstrakte forestillinger om jødisk makt og innflytelse i verden. Men i spørsmålet om nære relasjoner stiller det seg helt annerledes, da er holdningene omtrent på nivå med befolkningen.

Hun forklarer at en av årsakene til utbredelsen av antisemittisme blant norske muslimer er at fordommer mot jøder ofte allerede er sterke i opprinnelseslandet.

- Vi har funnet tendens til en høyere grad av antisemittisme hos respondenter som bruker media fra opprinnelseslandet.

Samtidig fremhever hun at et positiv funn: Både de jødiske og muslimske miljøene i Norge viser vilje til å drive dialog og samarbeid.

– Hva kan man gjøre for å fremme dialog mellom disse gruppene?

- Det er viktig at dialog ikke bare foregår i ledersjiktet, men at det tilrettelegges for bredere samarbeid, sier Moe.

LES OGSÅ: USA: Ateister mer populære enn muslimer

Positiv

Spesialrådgiver i Antirasistisk Senter, Shoaib Sultan, er glad for at antisemittismen har gått ned i den generelle befolkningen.

- Men nordmenns forestillinger om muslimer og muslimers forestillinger om jøder viser at det fremdeles gjenstår mye arbeid, slår han fast.

Sultan mener samtidig det er et godt utgangspunkt når rapporten viser at muslimer er like lite negative til å ha jøder som naboer eller venner som resten av befolkningen.

- For mange muslimer er det viktig å forstå at antisemittiske og antimuslimske forestillinger henger sammen. Ofte er antimuslimske forestillinger hentet eller oversatt fra konspirasjonsteorier om jøder, sier han.

Han mener det er naivt å tro at muslimers antisemittiske holdninger bare vil forsvinne uten videre.

- Men det er et positivt tegn at forestillingene i større grad finnes hos de eldre. Det vil si at det er bedre hos de yngre. Dette gjør at vi har et godt grunnlag for videre arbeid, sier han.

Retter utfordring

Ervin Kohn forteller at han er både skremt og lettet over resultatene i rapporten.

- Mange ville nok tro at de antisemittiske holdningene generelt var høyere. De er nok høyere i mange andre land enn i Norge. Det er positivt for Norge.

Men han mener også at tallene på antisemittisme blant norske muslimer er et signal på at noe må gjøres:

- Jeg vil rette en utfordring til muslimske ledere: De må adressere antisemittiske holdninger i sine egne miljøer, sier Kohn.

Han legger til at også han har en jobb å gjøre:

- Jeg kommer ikke til å legge bena på bordet og slappe av fordi fordommene mot muslimer i de jødiske miljøene er lavere enn den generelle norske befolkningen. Veldig mange av de samme konspirasjonsteoriene som gjelder for jøder gjelder også for muslimer.

LES OGSÅ: Hatkriminalitet mot muslimer øker mest

Palestina-konflikten

Prosjektleder Vibeke Moe forklarer at i den generelle befolkningen ser man at de som scorer høyt på fremmedfrykt ofte scorer høyt på antisemittisme og muslimfiendtlighet. Spesielt lavt utdannende, menn og eldre skiller seg ut.

- Ellers ser vi at holdninger til Israel/Palestina-konflikten har en klar sammenheng bak både muslimfiendtlighet og antisemittisme. De som har antiisraelske syn har oftere antisemittiske holdninger og motsatt, sier hun.

– Bekymringsverdig

Barne - og likestillingsminister Solveig Horne, som også var tilstede da rapporten ble lagt frem, er glad at antisemittismen har gått ned i den norske befolkningen.

- Samtidig er det bekymringsfullt det som kommer frem i rapporten angående muslimers holdning til jøder, men også befolkningens holdninger til jøder og muslimer.

- Frp-velgere skiller seg ut med mest negative holdninger til muslimer og jøder. Er det noe partiet vil gjøre noe med?

- Det er viktig at vi ikke blander person og sak. Det er for tidlig å se på akkurat dette punktet i rapporten. Men alle partier har en viktig oppgave med å jobbe aktivt mot hatefulle ytringer.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter