Politikk

Venstre og Frp sammen i ølopprør

Sentrumskamerater er rammet av skummende ølstrid. Frp går mot egen blå helseminister. Vil ha sterkøl i butikken.

Et Venstre-forslag om ja til sterkere øl i dagligvarebutikkene harde fronter blant samarbeidspartnere om retningen på norsk alkoholpolitikk:

Venstre og Frp allierer seg og fremmer et felles stortingsforslag som helseministeren mener vil «undergrave» Vinmonopolet.

KrF allierer seg med Sp og stempler det som «oppsiktsvekkende» at det er uenighet om hva samarbeidsavtalen betyr i alkoholpolitikken. Sammen hakker de på Venstre.

Seiers-skål

Oppgjøret startet en lørdag i advent 2015: Da fremmet Venstres Guri Melby og Sveinung Rotevatn et stortingsforslag om å heve grensen for hvor sterkt øl man kan omsette i vanlige dagligvarebutikker.

De ville heve grensen fra 4,7 til 7 prosent, og samme kveld skålte representanter for Venstre, Høyre og Frp foran TV2s kamera. De feiret at forslaget ville få flertall, men Høyre trakk støtten tilbake få dager senere.

LES OGSÅ: Sp og KrF vil la superutvalg krympe alkoholforbruk

Viser ryggen

Nå er innstillingen fra Stortingets helsekomité klar. Et bredt flertall av Ap, Høyre, KrF og Sp avviser Venstres fremstøt om sterkere øl i butikkene. De mener det strider mot folkehelsen og vil svekke alkoholmonopolet.

Fra regjeringskontoret er helseminister Høie svært tydelig:

– Forslaget vil kunne undergrave Vinmonopolets rolle som alkoholpolitisk virkemiddel og siden forslaget skiller ut øl, kan det også være i strid med EØS-avtalen, advarer han i et eget brev til helsekomiteen.

Midt i mot

Men hverken Frp eller Venstre lar seg stoppe av Høie. De to partiene sørger for avstemning om å tillate øl med styrke opp til 7 prosent i nærbutikker og supermarkeder. Frps stortingsgruppe har vedtatt å stå sammen med Venstre.

– Frp taler altså sin egen helseminister Bent Høie midt i mot?

– Dette er Frps primærpolitikk. Og siden Venstres forslag tar forbehold for at det ikke utfordrer EØS-avtalen, kan vi stemme for det. I denne saken er Frp uenig med Høyre. Vi ønsker nemlig å øke mangfoldet av øl i butikkene, svarer Frp-talsmann Morten Wold.

I såkalte merknader skriver Frp og Venstre at forslaget vil være «god distriktspolitikk» og at dagens regelverk er utdatert. Samtidig gjentar de formuleringen som Høyre, Frp, Venstre og KrF formulerte i samarbeidsavtalen: Alkoholpolitikken «skal ligge fast».

LES OGSÅ: Liberalisering av bioloven kan gi samarbeidsbrudd

Duoen Sp/KrF

Men om disse ordene er det nå mer krangel enn samhold: I innstillingen dunker KrF – med bistand fra Sp – til mot Venstre og Frp. De skriver:

«Det er oppsiktsvekkende at partier som har signerte avtaler om at hovedlinjene i alkoholpolitikken skal ligge fast, har ulike oppfatninger om hva dette skal eller kan innebære».

KrF og Sp angriper Venstre over nesten to sider i innstillingen. Duoen skriver at «forslaget føyer seg inn i rekken av alkoholliberale forslag fra Venstre». Det er dessuten «urovekkende» at Venstre og Frp «setter kommersielle motiv over hensynet til folkehelsa».

LES OGSÅ: Nå er det slutt på glade glis i sentrum

Kaos?

– Bryter Venstre og Frp samarbeidsavtalen?

– De bidrar i alle fall til en drastisk endring av innholdet. Høyre og KrF er ikke med på dette. For saken om sterkøl har store konsekvenser, svarer KrF-talskvinne Olaug Bollestad.

Hun erkjenner at regjeringspartiene er splittet – akkurat som støttepartiene er det.

Talsfolkene i Frp og Venstre mener de har like stor rett til å jobbe for liberalisering som KrF har til å fremme innstrammingsforslag. Det siste har KrF gjort flere ganger.

Venstre-talsmann Ketil Kjenseth avviser at det nå er ikke-sosialistisk kaos om alkohol og forståelsen av samarbeidsavtalen.

– KrF vil stramme inn, men det er ikke riktig at Venstre liberaliserer. Jeg har ikke følelse av at vi ødelegger samarbeidet på noe vis, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk