Nyheter

Slutt på glade glis i sentrum

Sentrumspartier snerrer mot hverandre. Det er lenge siden de var ett lag.

ANALYSE: Halvannet vår før valget er det mer ampert enn på svært lenge blant tre partier med nøkler til makt. Sp dunker løs mot Venstre – og Venstre er rasende på KrF. Ringrever som drømmer om ny samling i sentrum, er fortvilet.

Oppgjørene den siste uke kan nemlig komme igjen – spesielt når kontroversielle distriktssaker kommer på dagsorden senere i stortingssesjonen.

Sps stunt

Oppspill til distriktskamp var årsaken til det ene ferske oppgjøret i sentrum: Feiden mellom Sp og Venstre. I et halvår har det vært kaldfront dem i mellom. Så fyrte Sp-toppen Marit Arnstad av en kraftsalve mot Venstre gjennom NRK. Og Trine Skei Grande var like krass tilbake.

Sps utfall var planlagt for å gi Venstre et skremmeskudd. Partitopper frykter at nettopp Venstre kan bruke vippestemmene sine på avgjørende støtte til Høyre/Frp for å drive frem større kommuner.

Snart kommer landbruksoppgjøret. Da handler det om å gjøre det ubehagelig for Venstre å ta ansvar for «sentralisering». Om slike saker driver velgere på flukt fra Venstre, kan dagens Sp stå klar for å fange dem opp.

LES OGSÅ: Kilevink fra Høyre til Miljøpartiet De Grønne

Basketak

Når Venstre-Grande går knallhardt i forsvar mot et «det mest konservative partiet på Stortinget» har hun større støtte i partiet enn forgjengeren Lars Sponheim. Også han hadde beske utfall mot Sp.

Men siden den gang har avstander økt. Venstre har blant annet fått nye, yngre velgere fra tettere strøk. Der Sp vil bevare, vil Venstre heller modernisere og utvikle.

I midten av de to sentrumsfløyene ligger KrF, men nå rører Hareide-partiet på seg. Venstre-topper er overbevist om at KrF nå driver et lite kursskifte – og sentralt i KrF vedkjenner man seg noen trekk:

KrFs steg

KrF flytter seg nærmere Sp for ikke å komme feil ut i den lange valgkampen. Partiet kan ikke ha en situasjon der et fristilt Sp kjemper en høylytt kamp for små kommuner, sykehus og landbruk, mens KrF må gjøre kompromisser med Høyre/Frp-makta. Da kan KrF-velgere havne i sofaen – eller flykte til Sp.

Trykk fra egen grasrot i «småkommuneland» fikk KrF nylig til å droppe videre samarbeid om kommunefinansiering, energilov og ikke minst ukens store helsepolitiske sak: Nasjonal helse- og sykehusplan.

LES OGSÅ: Støtten til kontanter smuldrer opp

«Ekstremt skuffet»

Den handlet om skjebnen til mange småsykehus. KrF hoppet av sykehusavtalen med Venstre og regjeringen. Dermed oppsto det rabalder.

Venstre-leder Grande sa i talen til landsstyret forrige helg at hun var «ekstremt skuffet» over et KrF som stilte seg «på utsiden» og drev med «usannheter». Så krasse oppgjør har det ikke vært mellom de to partiene i denne stortingsperioden.

Men «under overflaten» er faktisk KrF og Venstre stadig i tottene på hverandre i Helsekomiteen – spesielt når det handler om alkoholpolitikk. Sp og KrF er derimot godvenner og former gjerne forslag sammen.

Uten Venstre

Også i miljøpolitikk ser KrF en annen vei: Torsdag ville KrF heller være på lag med Sp og SV enn å følge Venstre da det handlet om tiltak mot forbruksveksten. Sjekker man litt bakover, så ser man en opptakt:

I bunken av representantforslag – stortingsforslag fra representantene selv – har KrF fremmet forslag sammen med Sp, Ap, MDG og SV. Bortsett fra brede forslag «alle» partier er med på, har ikke KrF fellesforslag med Venstre.

LES OGSÅ: Sylvi-trøbbel for Ap-Jonas

Blikk til venstre

Det samme gjelder Senterpartiet. Heller ikke de fremmer politiske fremstøt sammen med Venstre. I sum fester heller KrF og Sp blikket mot venstre side enn å bygge et samlet sentrum.

Ett eller flere sentrumspartier vil også etter neste valg avgjøre hvilken regjering landet skal få. Akkurat nå viser meningsmålinger en slags reprise fra sist. Høyre/Frp vil være nærmest et styringsdyktig alternativ – og trenger støtte fra et sentrumsparti.

Sentrumsdrøm

Det er et slikt utfall sterke krefter i KrF, Sp og et mindretall i Venstre vil unngå. Spesielt i KrF lever drømmen om et samlet sentrum – der helst tre partier kan være en maktblokk sammen. Det handler ganske mye om å avskjære Frp fra regjeringsmakt.

Men akkurat nå kjemper Sp kompromissløs distriktskamp, KrF balanserer, mens Venstre nekter å bli med de andre to på bremsepolitikk.Slikt blir det mer rivninger enn fellesskap av.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter