Nyheter

«Venstre kaver med å finne regjeringsløsning som berger dem fra «Frp-klisteret»

ANALYSE: Men velgere kan også senke partiet om det er for kresent.

Måling på måling sender Venstre under sperregrensen. Partiet er hardt rammet av regjeringsslitasje uten å ha sittet i regjering selv.

Tillitsfolk splittes om det mange tror kan redde dem, nemlig valg av regjeringsalternativ etter høstens valg. Denne helgen er det igjen en serie avgjørende fylkesårsmøter, men alt nå rapporteres det stor støtte til førsteønsket: Høyre/KrF/Venstre – uten Frp.

Men om plan B er partiet derimot i tvil. Den herjer langt inn i stortingsgruppen. Toppene håper landsstyremøtet i mars vil avklare. Men Venstre risikerer at strid om hvor hardt man skal avvise Ap eller Frp varer helt inn i landsmøtesalen i april. Kranglescener under møtet kan stjele oppmerksomheten og plassere politiske oppussinger i skyggen.

Frp – katta i sekken

Partistrateger tror det er tre hovedgrunner til at Venstre sliter på gallupene: Budsjettkampen gjorde dem til «klimaekstremist» og «antibilist». De oppleves medskyldig i regjeringens sentralisering. Og ikke minst vemmes partiets Frp-skeptiske grasrot av et mer og mer populistisk Frp.

For fire år siden var bildet av Frp et ganske annet enn «Listhaug-utgaven». Før Venstre vedtok samarbeidsløsning sist, virket ikke Siv Jensens glatte Frp så fælt annerledes enn gruppene av unge hverdagsliberalister i Venstres egne rekker. Gamle Frp-skeptikere i Venstre kunne til slutt tåle å gå til valg med garanti for borgerlig regjering.

LES OGSÅ: På disse punktene kan Sp stoppe Ap i verdisaker

En «Listhaug-stemme»

Frp var såpass striglet at SV og Aps skremsel om at «en stemme på Venstre er en stemme på Frp» ikke virket. Ikke-sosialistiske velgere kunne altså velge Venstre og være sikre på at det faktisk ble et regjeringsskifte. Samtidig ga de Venstre tyngde, slik at det nye samarbeidet ble grønnere.

Men når Frp igjen gjør seg til tøffing i populistisk retorikk, er partiet igjen «farlig» i Venstres velgerland. Slagord at «en stemme på Venstre er en stemme på Listhaug» kan filleriste Venstre såpass at partiet sendes under sperregrensen. Miljøkonkurrent SV har alt startet med slik retorikk. Ap kan gjøre det samme.

Venstre-toppene vurderer nå formuleringer som frigjør partiet fra Frp og som bringer dem nær KrFs regjeringsvedtak: Om ikke å «sitte i regjering med Frp» og indirekte si nei til ny samarbeidsavtale.

LES OGSÅ: SV og Venstre er Aps «allierte» i ny verdistrid

Kryss og tvers

Men ulike modeller for en «plan B» er blitt krangletema. Innholdet kan skremme ulike typer Venstre-velgere:

• «Abid Raja-linjen» – der regjering med Frp eller Ap er ett fett, bare Venstre får statsråder. I verste fall kan velgerne oppleve modellen som ren forakt for at innholdet i politikken er viktigst.

• Linjen der man bare gjentar «blågrønn regjering med Høyre/Venstre og KrF». Ingen plan B – punktum. Da har partiet frie hender i opposisjon. Men velgere kan tro at Venstre samtidig bidrar til at Frp indirekte kan styre videre. Blir det borgerlig flertall i september, kan jo Høyre/Frp-regjeringen velge å bli sittende til den blir felt.

• Å vedta ord som sier klart nei til alt samarbeid med Ap og Frp kan også jage velgere. Et kresent opposisjonsparti som er seg selv nok, kan miste appell.

LES OGSÅ: Sps tall varsler stor rasfare for alle andre

Tåkefaren

Selv plan A – med KrF og Høyre – kan være krevende nok: Frp kan hakke på den, og KrF snakke tåkete om den – slik at velgerne mister tro på alternativet. Venstres gode valg i 2005 og 2013 kom da posisjonen var avgjørende for regjeringsutfall. Blir alt med Venstre for usikkert, kan hverdagsvelgere utenfor grønne kjernegrupper gjøre kort prosess: Heller velge et stort Ap – eller stort Høyre. For sikkerhets skyld.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter