Nyheter

SV og Venstre er Aps «allierte» i ny verdistrid

Bare Venstre støtter Arbeiderpartiets ønsker om flere enn to foreldre og et tredje kjønn – «hen».

Om Ap etter en valgseier ikke skulle få til noen flertallsregjering eller samarbeidsavtale med basis i det nye partiprogrammet, kan Venstre bli en verdimakker i Stortinget.

Før Venstre selv la frem forslag til nytt stortingsprogram, frontet partiet forslag om å innføre en tredje kjønnskategori – «hen» – i Stortinget.

– Innføringen av et tredje kjønn er viktig for å vise at kjønnsdebatten vi har i dag ikke speiler utviklingen i samfunnet ellers, uttalte Venstres helsepolitiske talsperson, Ketil Kjenseth, den gangen.

Få uker senere inngikk 
utredningsarbeid om «hen» som et punkt i et stortingsforslag fra Ap. Nå er saken en del av 
Aps programutkast. I tillegg til Venstre vil også SV åpne for en tredje kjønnskategori i nytt program.

LES OGSÅ: Hareides svar om abort får Kirkens Nødhjelp til å stusse

Også SV

SV og Venstre deler også syn med Ap om flere juridiske foreldre. Begge partier har som Ap forsynt de nye programforslagene sine med åpning for dette.

– Her følger ikke jussen helt i utviklingen i familieformer. Det finnes innvendinger mot å åpne for dette, men vi mener likevel det er grunn til å utrede endringer, sa nestleder i Venstres programkomité, Guri Melby, da Vårt Land omtalte Venstre-forslaget i fjor høst.

LES OGSÅ: Hun vil utfordre KrFs verdimonopol

Ikke nok støtte

Om Venstre mot alle odds skulle havne i et slags avtaleforhold med Ap etter valget, ville partiet dessuten kunne skaffe støtte til ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Her har ikke SVs programutkast ennå noen formuleringer. Men etter det Vårt Land forstår vil SV-programmet få programpunkter om tematikken inn mot landsmøtet.

Hadde dagens meningsmålinger vært valg, ville Venstre landet omtrent på sperregrensen. Støtte fra Venstre og SV er ikke nok til å danne flertall for hverken «hen» eller flere juridiske foreldre.

LES OGSÅ: På disse ni punktene kan Sp stoppe Ap i verdisaker

KrF: Ikke uventet

Internt i KrFs apparat var det likevel ikke noen tung bekymring for innholdet i Aps programutkast denne uken. Både åpning for «hen» og flerforeldreskap var som ventet, ifølge partikilder.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter