– Vi registrerer hva UNE skriver, men dette må løftes politisk. Det er en del av avtalen, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk nestleder og stortingsrepresentant for KrF.
LES MER: Konvertittene står ensomme igjen
Engasjement
Før sommeren sendte Utlendingsnemnda (UNE) brev til Justis- og beredskapsdepartementet der de redegjorde for sitt «kontinuerlige forbedringsarbeid (…) på nåværende tidspunkt med prosesser i konvertitt- og LHBTI-porteføljen». LHBTI står for lesbiske, homofile, bifile, trans- eller intersexpersoner.
Redegjørelsen kommer i kjølvannet av den såkalte Schjatvet-rapporten, som blant annet tar for seg norske utlendingsmyndigheters behandling av asylsaker hvor konvertering fra islam til kristendommen er anført som asylgrunn.
Advokat Cecilie Schjatvet kritiserer i rapporten utlendingsmyndighetene for å lytte for lite til kirkelige miljøer i sin håndtering av slike saker.
Menigheter og kirkeledere har i flere år engasjert seg i sakene til asylsøkere som er blitt en del av den lokale menigheten.
LES MER: Pinsevenner vitnet – konvertitt får bli
Skal forbedre
UNE lister opp følgende tiltak:
* Vi har og har hatt dialogmøter med ulike menigheter og trossamfunn.
* Vi gjennomgår standardtekster og merknader til nemndmøter.
* Vi har hatt interne kurs og foredrag fra akademisk hold for å øke UNEs kompetanse på religion og konvertering. Direktøren og en nemndleder deltok nylig på en workshop i Berlin om troverdighetsvurderinger i konvertitt- og LHBTI-saker.
* Vi er i ferd med å oppdatere praksisnotatet om religion.
* Vi tar sikte på å oppdatere praksisnotatet om homofili- saker i løpet av høsten 2015.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Spørsmål til statsråden
I går sendte Hans Olav Syversen et skriftlig spørsmål til statsråd Anders Anundsen om hvordan han kommer til å følge opp rapporten:
«(…) Den gjennomgangen som er bestilt av departementet anbefaler flere endringer for å styrke saksbehandlingen i konvertittsaker. (…) Jeg ber statsråden redegjøre for den politiske behandlingen som nå skal skje og hvilket tidsperspektiv statsråden ser for seg for oppfølging av rapportens anbefalinger».
– Vi vil vite konkret hva slags politisk oppfølging statsråden vil gjøre og om han er tilfreds med dagens praksis ut ifra rapporten og UNEs respons.
– Hva forventer du at stats-råden konkret gjør, Syversen?
– Jeg forventer at vi får en endring i praksis som kommer konvertitter til gode.
LES MER: Er pinsevenner mer troverdige enn lutheranere?
Ikke i bero
Før sommeren skrev Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd (NKR), til justisministeren og ba statsråden om å stille pågående konvertittsaker i bero «mens utlendingsmyndighetene tar en grundig gjennomgang av sine praksiser».
Feil spørsmål og lite teologisk ekspertise, var en del av dommen i Schjatvet-rapporten. Anundsen skriver at «UNE har etablert kontakt med ulike kristne miljøer for å utarbeide nye spørsmål som kan stilles i nemndmøter som gjelder konvertittsaker». Men han vil imidlertid ikke stille behandlingen av konvertittsaker i bero.
Mer kontakt
UNE skriver i sitt brev til justisdepartementet at konvertittproblematikken har fått stor oppmerksomhet i det kristne miljøet i Norge.
«UNE mottar jevnlig innspill og synspunkter fra ulike kristne grupperinger og organisasjoner, og det avholdes møter med representanter fra Den norske kirke på ledernivå. I løpet av våren 2015 har vi i tillegg avholdt en rekke dialogmøter med ulike trossamfunn», skriver UNE som melder at de har som mål å ha fortsatt kontakt og dialog med forskjellige trossamfunn og menigheter også i fremtiden.