Meninger

Forskjellsbehandling

Har pinsevenner større troverdighet enn lutheranere?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Begge er unge afghanere. Begge snakket usant om alderen sin da de kom til Norge. Begge begynte å gå i kirken etter at utlendingsmyndighetene ba dem dra hjem. Begge har menighetsvenner som støtter dem i kampen for å bli trodd på sin konvertering og for å få opphold i Norge.

LES OGSÅ: Pinsevenner vitnet – konvertitt får bli

Likhetene mellom historien til Reza og historien til Shabir er mange og påfallende. Likevel har rettssystemet kommet til at den ene snakker sant om sin kristne tro og derfor har et reelt behov for beskyttelse mot trosforfølgelse i hjemlandet, mens den andre går i kirken kun for ikke å bli sendt til Afghanistan.

Ingen menneskeskjebner er helt like. Vi skal være glade for at forvaltning og rettssystem tar dette såpass på alvor at hver asylsøker får muligheten til å bli vurdert som seg selv, med sin unike historie, og ikke som en del av en gruppe med generelt lav troverdighet.

LES MER: Biskop og prest vitnet at afghaner er blitt kristen

Lytter for lite

Det er uansett ikke til å komme bort ifra at to nesten identiske asylhistorier har fått helt ulike utfall, og dét i samme domstol: Oslo tingrett kom til at Shabir tross alt er en troverdig kristen, mens Reza ikke er det. Sistnevnte har i utgangspunktet lav troverdighet på grunn av valg han har gjort og påstander han har kommet med tidligere. Nøyaktig det samme kan sies om Shabir. De momentene som gjør at Shabir likevel blir trodd, er de samme som kunne ha talt til Rezas fordel.

LES OGSÅ: – Vi kan vinne Reza-anke

En rapport framlagt i starten av mars, utarbeidet av advokat Cecilie Schjatvet på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet og Justisdepartementet, kritiserer utlendingsmyndighetene for å lytte for lite til menigheter og kristenledere i vurderingen av påståtte konvertitters tro. Noen tilsvarende kritikk mot rettsvesenet foreligger ikke. Her fører asylsøkernes advokater de vitnene de selv ønsker.

LES OGSÅ: Stavanger-biskop rystet over Reza-dom

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tunge venner

Det var vennene fra pinsemenigheten i Flekkefjord som ble tungen på vektskåla for Shabir. For Reza hjalp det ikke at biskop Erling Pettersen og sokneprest Helge Hansen stilte opp i retten. Det er veldig vanskelig å tenke seg hva som kan ha vært forskjellen på innholdet i de vitnesbyrdene som ble framlagt.

Rettssystemet skal selvfølgelig gjøre en totalvurdering av troverdigheten, både til saksøker (altså asylsøkeren) og til dem som taler hans sak. Ikke alle snakker sant i vitneboksen. Men at vitnesbyrd fra en pinsepastor skal være mer eller mindre troverdig enn det som blir sagt av en luthersk sokneprest eller biskop, roper på en forklaring.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger