Nyheter

UD: EU-fond er viktig instrument

Utenriksdepartementet sier norskstøttet EU-fond er et «viktig instrument for å styrke afrikanske lands evne til å håndtere irregulær migrasjon».

Vårt Land har stilt Utenriksdepartementet ett spørsmål:

– Hvorfor har regjeringen bevilget 80 millioner kroner til et EU-fond som EU bruker til å inngå avtaler med tre land, Etiopia, Sudan og Libya, som alle lover å stoppe, internere og deportere eritreere – og som gjør det?

LES MER: Fond mot flyktningar frå Eritrea 

Politisk ledelse ønsket ikke å svare. Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i Utenriksdepartementet svarer dette i en epost:

– EUs flergiverfond for stabilitet og tiltak mot irregulær migrasjon i Afrika (EUTF) er et viktig instrument for å styrke afrikanske lands evne til å håndtere irregulær migrasjon og til å forebygge grunnleggende årsaker til migrasjon, som fattigdom, arbeidsledighet og dårlig styresett. Norge deltar aktivt i det europeiske samarbeidet om migrasjons- og flyktningkriser. Sysselsetting, konfliktforebygging og beskyttelse og assistanse til sårbare migrantgrupper er blant de viktigste innsatsområdene til EU-fondet.

– Fra norsk side mener vi det er viktig at landene i Europa samarbeider med opprinnelses- og transittland om håndtering av migrasjon og flyktningkriser. Samtidig må man komme den organiserte kriminaliteten til livs, og styrke tiltak som kan redusere den omfattende menneskesmuglingen og tap av menneskeliv på reisen gjennom Sahara og over Middelhavet.

– EU-fondet samarbeider med solide partnere som Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og Høykommissæren for flyktninger (UNHCR). Vi forutsetter at fondets midler brukes i tråd med fondets formål. Fra norsk side legger vi stor vekt på beskyttelse av flyktninger og forfulgte, og at retur av personer uten rett til beskyttelse må skje i samsvar med menneskerettighetene og med spesiell vekt på at non-refoulement prinsippet opprettholdes. Dette understreker vi i dialogen med EUs flergiverfond. Norge bidrar med humanitær innsats til flyktninger fra Eritrea og andre land i regionen.

LES MER Frigjøringshelt ble paria

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter