Nyheter

TV 2 beskyldes for overtramp

TV 2s Helsekontrollen bruker skjult kamera for å vise hva slags råd barn får hos alternative terapeuter. – En fryktelig feig metode, mener alternative behandlere.

– Vi er overhodet ikke redd for en saklig og åpen debatt. Nettopp derfor reagerer vi så sterkt på at TV 2 tyr til skjult kamera, sier leder i Norges Landsforbund av Homøopraktikere (NLH), John Hetlelid.

Det er TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen han lar seg provosere av. De jobber i disse dager med en ny episode hvor de har sendt ut en ti år gammel jente med skjult kamera til tre norske, alternative terapeuter for å se hva slags råd og behandling hun får. Jenta, som er skuespiller, oppgir til behandlerne at hun har magesmerter. I virkeligheten er hun frisk. Med seg har hun programleder i Helsekontrollen, Marte Spurkland, som utgir seg for å være jentas mor.

Opptaket av konsultasjonene er siden vist til et ekspertpanel bestående av leger. Reaksjonene deres sendes på TV 2 neste torsdag.

LES OGSÅ: Nav sponser healer-utdannelser

– Feig fremgangsmåte

nettsiden til NLH advarer de nå alle terapeuter som er blitt oppsøkt om å si nei til at opptakene blir vist på TV, og de kaller TV 2s metode «et overtramp».

Ifølge pressens Vær Varsom-plakat kan skjult kamera bare brukes i unntakstilfeller. «Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning», heter det.

TV 2 mener at de har sitt på det tørre.

– Vi har forståelse for at det føles ubehagelig å få vite at noen med skjult kamera har vært inne til konsultasjon. I denne saken mener vi den journalistiske metoden var nødvendig for å få dokumentert hva slags konkrete råd og eventuelle diagnoser som kan komme ut av en slik konsultasjon, skriver Mari Hvattum, redaktøransvarlig for Helsekontrollen, i en e-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: Gir alternativ behandling på kristen retreat

Etiske vurderinger

I Sverige er det forbudt å gi alternativ behandling til barn under åtte år. I Norge er det lovlig.

– Felles for alternative behandlingsformer er at de ikke utformes eller tilbys på bakgrunn av å ha en klinisk dokumentert effekt­. Det er ikke noe krav i loven om at slik virksomhet skal være forsvarlig, og det er ikke fastsatt krav til utdanning før noen kan tilby alternativ behandling, skriver Hvattum.

Hun opplyser at de er midt inne i arbeidet med reportasjen nå, og er nøye med de etiske vurderingene rundt hva de skal publisere og ikke. Resultatet av den journalistiske metoden omtaler hun som «oppsiktsvekkende».

LES OGSÅ: Færre bruker alternativ behandling

– Med åpne kort

Biopat Carl-Erik Farnes i Bioklinikken på Jar er blant behandlerne som er blitt oppsøkt av Helsekontrollen. I 30 år har konsultert og gitt alternativ behandling til både voksne og barn. Sistnevnte utgjør om lag 10 prosent av kundegruppen hans, anslår Farnes, som har valgt å trekke seg fra TV 2-programmet.

– Det er ingen grunn til å bruke skjult kamera og identitet i møte med oss. Vi driver ikke med undergrunnsvirksomhet, men spiller med åpne kort. Men skjult kamera gir så klart bedre TV, sier han.

LES OGSÅ: Kristent retreatsenter ble advart mot å bruke rosenmetoden

Fjerne overtro

Landsforbund av Homøopraktikere mener TV 2s metode føyer seg inn rekken av det de opplever som «feig fremgangsmåte» i møte med alternativbransjen. I 2012 gikk Norske Homeopaters Landsforbund ut med en liknende advarsel mot NRKs Folkeopplysningen. De sendte da ut et rundskriv hvor da advarte sine medlemmer mot å stille opp, meldte NRK.

På sensommeren i fjor gikk såkalte selverklærte medier ut mot samme program. NRK ønsket da å utforske om det er mulig å kommunisere de døde. En kvinne som markedsfører seg som healer, uttalte den gang til Vårt Land at hun ser på Folkeopplysningen som «et utdritingsprogram». Hun mener personene bak programmet ønsker å fjerne alt de synes er overtro.

LES OGSÅ: Advarer synske mot NRKs Folkeopplysningen

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter