Nyheter

Trump-utsending tar grep i Midtøsten

Trump-utsending møtte sist uke både palestinernes leder Mahmoud Abbas og Rådet for religiøse institusjoner i Det hellige land. – Gir forhåpninger, sier Trond Bakkevig.

Før helgen var Donald Trumps spesialutsending for internasjonale forhandlinger, Jason Greenblatt, i et halvannen time langt møte i Jerusalem med Rådet for religiøse institusjoner i Det hellige land, ledet av Trond Bakkevig.

I rådet sitter de øverste jødiske, kristne og muslimske lederne i Jerusalem, blant annet den palestinske biskop Munib Younan som også er president i Det lutherske verdensforbund.

Lyttende Greenblatt

– Greenblatt er en ortodoks, praktiserende jøde og kan mye om Israel, men virket lyttende og interessert også i andre synspunkter enn de israelske. Og han ser åpenbart nytten av å trekke de ulike religiøse lederne i regionen med i prosessen, sier Bakkevig.

Greenblatt var en sentral medarbeider og rådgiver for Trump i Israel-relaterte saker i valgkampen, før han etter valget ble utpekt til USAs spesialutsending for internasjonale forhandlinger. Som mange andre av Trumps utvalgte, har han tonet flagg i konflikten på en måte kritikere mener er ubalansert og til hinder for en rettferdig løsning for palestinerne.

Rett etter at Trump ble valgt, sa Greenblatt følgende til den israelske hærens radiostasjon:

– Det er overhodet ikke Trumps syn at bosetningsaktiviteten bør fordømmes eller at den er til hinder for fred.

LES MER: Ikke fritt fram for bosetninger

Møtte president Abbas

Sist uke var Greenblatt på en omfattende runde i regionen for å samle inn fakta om situasjonen, inklusive et møte med kong Abdullah i Jordan og med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Han møtte også jødiske bosettingsledere.

LES MER: Hyppig gjest hos Putin

For første gang møtte en representant for Trump-administrasjonen også palestinernes president Mahmoud Abbas. Etter møtet i Ramallah på Vestbredden skrev Greenblatt på Twitter at de hadde hatt «en positiv og vidtrekkende meningsutveksling».

– Rapportene fra møtet med Abbas er at det var godt og produktivt. Det blir lagt positivt merke til at Greenblatt også besøkte en palestinsk flyktningleir og møtte palestinske studenter. Palestinerne virker innstilt på å bruke de mulighetene som finnes overfor den nye, amerikanske administrasjonen, sier Trond Bakkevig.

Historisk møte

Det var Det hvite hus som tok initiativ til møtet mellom Greenblatt og Rådet for religiøse institusjoner i Det hellige land. Noe slikt møte fant ikke sted under Obama-administrasjonen.

Biskop Younan sa under møtet at selv om religiøse ledere ikke kan skape fred i Midtøsten, så kan det ikke skapes fred uten dem. En av de andre religiøse lederne understreket at dette ikke er en religiøs konflikt, men at religion brukes for å skape konflikt.

– Et sammenfallende synspunkt på møtet var at det er viktig å ta hensyn til religion for å unngå at konflikten forverres. Blant annet kan de religiøse lederne bidra til å dra ned et potensielt høyt konfliktnivå rundt viktige og omstridte religiøse symboler som Tempelhøyden i Jerusalem, sier Trond Bakkevig.

LES MER: En guddommelig tragedie

Fremmer toleranse

Etter møtet sa rabbiner David Rosen at den amerikanske spesialutsendingen Jason Geenblatt gav uttrykk for at samlingen med de religiøse lederne hadde vært det viktigste av serien med møter han hadde i Midtøsten, preget av å fremme toleranse.

Den amerikanske ambassaden i Tel Avivs diplomatiske oppsummering er at «lederne var enige om at bestrebelsene for fred må styres av respekt for livet og menneskelig verdighet for alle, å arbeide sammen for fred, forsoning og en rettferdig løsning, og å avvise all oppfordring til vold».

Tidligere har Trump-administrasjonen sådd tvil om USAs langvarige Midtøsten-politikk. Da Trump tok imot Netanyahu i Det hvite hus i februar, sa han at han ikke er bundet til å fremme en tostatsløsning, og at han kan gå inn for en ettstatsløsning hvis partene er enige om det.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter