Nyheter

Trump innleder symboltung ‘religionstur’

Muslimsk viktige Saudi-Arabia er første stopp på Donald Trumps første utenlandstur. Enda mer ømtålig blir besøket ved Klagemuren i Jerusalem.

De fire siste amerikanske presidentene har alle besøkt Vestmuren, også kjent som «klagemuren». Imidlertid oppsøkte verken Bill Clinton, far og sønn Bush eller Barack Obama det følsomme stedet mens de var presidenter.

LES MER: Trump på toleranse-tur

Det er derfor symboltungt når Donald Trump mandag kommer til Jerusalem, der vi kan vente oss bilder av presidenten med kippa i bønn ved Klagemuren. Vil han følge opp og antyde amerikansk anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, og bekrefte løfter om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem?

Jødenes helligste

Ingen steder er helligere for jødene enn restene av støttemuren etter det jødiske tempelet i Jerusalem. Rett over muren ligger Tempelhøyden og Klippedomen, der muslimer samles til bønn, i byen som etter Mekka og Medina i Saudi-Arabia regnes som den helligste innen islam.

Den politiske og religiøse betydningen av denne hellige «kvadratkilometeren» i Gamlebyen kan knapt overvurderes. Det var derfor en enorm gevinst for den jødiske staten Israel da deres styrker under seksdagerskrigen, 7. juni 1967, kunne strekke hendene fram og berøre den bibelsk viktige Vestmuren.

I løpet av disse seks junidagene for 50 år siden erobret israelske militærstyrker Øst-Jerusalem, Gaza, Sinai, Vestbredden og Golanhøydene. Siden er Sinai tilbakeført til Egypt, Gaza er forlatt og deretter «erobret» av Hamas, mens Israel har annektert Golan og Øst-Jerusalem, og stadig utvidet de jødiske bosettingene på den okkuperte Vestbredden.

LES MER: Fant ikke tonen med Obama

Konservative kristne

Trump lovet bastant under valgkampen flytting av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, trolig primært for å tekkes konservative kristne velgere. Flytting er faktisk i tråd med et vedtak i Kongressen fra 1995, men siden har alle amerikanske presidenter utsatt iverksettelse av Jerusalem Embassy Act med et halvår om gangen, fordi tidspunktet aldri er riktig for å annonsere en slik eksplosiv flytteplan.

Innen Obamas siste utsettelse utløper 1. juni, må Trump ha bestemt seg. Endelig beslutning blir trolig først tatt etter besøket i Israel. Fortsatt pågår en beinhard dragkamp i kulissene, der rådgiver Steve Bannon og USAs nye ambassadør til Israel, David Friedman, samt USAs FN-ambassadør Nikki Haley, er ivrige pådrivere for ambassadeflytting.

LES MER: Færre koptere på pilegrimsferd

Neppe flytting

Mye tyder på at de er i ferd med å tape, i alle fall på kort sikt. Både utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis advarer sterkt mot flytting. Mattis sa under høringen i Senatet tidligere i år at han anser Tel Aviv, ikke Jerusalem, som Israels hovedstad. Sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster nektet også på en pressebrifing sist uke å si om han mener Vestmuren ligger i Israel.

Advarsler vil Trump få med seg også fra Saudi-Arabia, der han skal møte flere muslimske statsledere. De avviser som totalt uakseptabelt å la jødene administrere muslimske helligdommer i deres religions tredje helligste by.

Ikke bare for fredsprosessen med palestinerne, men også for USAs forhold til den arabiske verden, kan en ambassadeflytting derfor få katastrofale følger. Slike bekymringer luftet også palestinernes president Mahmoud Abbas da han nylig møtte Trump i Det hvite hus, og tirsdag får Abbas etter planen Trump på gjenvisitt i Jesus fødeby Betlehem.

LES MER: Boikott kan bli Støres problem

Skarp Netanyahu

Fra israelsk hold er tonen skjerpet. Da utenriksminister Tillerson antydet at Israel selv kan ha innvendinger mot å flytte ambassaden, repliserte Israels statsminister Benjamin Netanyahu straks at en flytting tvert imot vil fremme fredsprosessen, «gjennom å korrigere en historisk urettferdighet, og ved å knuse den palestinske fantasien om at Jerusalem ikke er Israels hovedstad».

Både FN og verdens land går mot å akseptere Jerusalem som en udelt hovedstad for Israel, og ingen land har hittil flyttet sine ambassader dit.

Besøker Pave Frans

På sin såkalt økumeniske diplomati-tur, skal Trump også besøke pave Frans i Vatikanet. Sikkerhetsrådgiver McMaster sa på en pressbriefing før turen at den fremste hensikten er «å kringkaste et budskap om enhet til Amerikas venner, og til de troende i tre av verdens største religioner».

Han sa videre at «Trump søker å forene mennesker av enhver tro rundt en felles visjon om fred, framgang og velstand. Han vil bringe et budskap om håp og toleranse til milliarder (...) Presidenten vil understreke det som forener oss».

Råd til Trump

Forskerne Yonah Alexander og Sharon Layani gir i et innlegg i Times of Israel flere råd til hvordan Trump i møte med ledere i «hjemlandene» til de tre verdensreligioner kan lykkes i sitt økumeniske diplomati:

• Erklære en «Guds våpenhvile» i hellige byer som Jerusalem, Betlehem, Hebron og Nasaret, og slik spare dem for framtidig vold fra ekstremister.

• Oppmuntre ledere til å gå ut med en fordømmelse mot alle former for teologisk begrunnet tilskyndelse til vold.

• Etablere en månedlig «dag for fred» i Midtøsten» i regi av de ulike trossamfunnene.

Ny balanse?

Donald Trump startet presidentjobben med rykte som islam-skeptiker og Israels beste venn. Kan turen til religiøse «hovedsteder» gi ham nye og mer balanserte perspektiver?

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter