Nyheter

Færre koptere til feiring i Jerusalem

Det var en kraftig nedgang i antallet egyptiske kristne på pilegrimsferd til Jerusalem denne påsken. Tirsdag angrep IS verdensberømt kloster i Egypt.

Presset på den kristne befolkningen i Egypt fortsetter. Tirsdag kveld ble vakter utenfor det berømte Katarina-klosteret sør på den egyptiske Sinai-halvøya beskutt. En politimann ble drept og tre andre såret i angrepet, som IS har påtatt seg ansvaret for.

Verdensarv

Det ortodokse klosteret ved foten av Sinaifjellet i Egypt regnes som kristenhetens eldste, og står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. For beskyttelse er klosteret fra det sjette århundre omgitt av en 15 meter høy klostermur, der man inntil 1862 måtte heises opp i en kurv til inngangen høyt oppe på veggen.

Ifølge egyptiske myndigheter åpnet angriperne ild fra en nærliggende høyde, rettet mot egyptisk politi som hadde vaktpost ved en veisperring utenfor klosteret. Angrepet skjedde bare en uke før pave Frans sitt planlagte besøk til Egypt, og det skal være første gang IS angriper et kloster.

LES MER: IS jakter sorg og splid

Tragisk år

Så langt har 2017 vært et tragisk år for Egypts kristne befolkning, som er dominert av koptere. Det blir anslått at rundt 10 prosent av den egyptiske befolkningen på over 90 millioner, er koptiske kristne.

Det er bare halvannen uke siden det verste angrepet mot kristne i Egypt på årevis, da i alt 44 mennesker palmesøndag ble drept i to IS-angrep, mot Sankt George-kirken i Tanta og Sankt Markus-katedralen i Alexandria.

En knapp uke senere, på påskeaften, ledet igjen den koptiske pave Tawadros II messe i en fullsatt Sankt Markus-katedral, slik han også gjorde under angrepet mot kirken palmesøndag. Påskeaften feiret også flere tusen egyptiske koptere den kristne høytiden i Jerusalem.

LES MER: Bærer korset i smerte og tårer

Færre pilegrimer

Denne påsken var det en kraftig nedgang i antallet egyptiske kristne som valfartet til den hellige byen. Ifølge israelske flyplassmyndigheter landet det drøyt 4.000 egyptiske turister i Israel uken fram mot påske, sammenlignet med rundt 11.000 egyptiske pilegrimer som tok turen i fjor påske.

Det koptiske patriarkatet knytter ikke nedgangen direkte til terrorangrepene mot koptiske kristne i Egypt, men til høy inflasjon med en sterkt svekket egyptisk valuta. Siden påsken i fjor har egyptiske pund mer enn halvert verdien opp mot den amerikanske dollaren, og egyptisk økonomi og lønnsnivå er blitt stadig forverret.

En sterkt medvirkende årsak er kraftig nedgang i turistinntekter til Egypt på grunn av terrorangrep og forverret sikkerhet. Blant annet ble det full stans i den viktige russiske turisttrafikken til Sinai, etter at IS i oktober 2015 påtok seg ansvar for at et russisk fly med 224 personer styrtet etter avgang fra Sharm el-Sheikh.

LES MER: Koptere kan ikke flykte

Den hellige gravs kirke

Påskeaften samlet tusenvis av koptiske kristne og andre ortodokse kristne fra mange land seg til en av sine største feiringer; den tradisjonsrike seremonien på plassen foran Den hellige gravs kirke i Jerusalem for å feire Jesu oppstandelse.

Det er en seremoni som skal ha pågått på samme sted i en 1.200 år lang ubrutt tradisjon hver påskelørdag. Skarene med pilegrimer samles i og utenfor Gravkirken i troen på at flammer fra himmelen på denne dagen mirakuløst vil antenne den hellige ild, for å minne menneskeheten om oppstandelsen.

Inne i kirken går patriarken i Jerusalem inn i det som skal være graven der Jesus ble lagt av romerne etter sin død. På forhånd er gravkapellet forseglet, og ifølge tradisjonen skal flammen fra himmelen antenne patriarkens slokkede oljelamper og stearinlys etter at han har fremsagt sine bønner.

Ortodoks seremoni

Siden 1264, da de katolske kristne forlot Jerusalem sammen med de slagne korsfarerne, har det vært en ren ortodoks seremoni. Den er styrt av de sju kirkesamfunnene som har plass i den nå nyrestaurerte Gravkirken ved Golgata, der Jesus skal ha blitt korsfestet og ifølge enkelte også stod opp fra graven. I tidligere tider ble flammen ført videre ut i hele den ortodokse verden fra Jerusalem.

I nyere tid har ikke egyptiske kristne hatt mulighet til å dra til Jerusalem på pilegrimsferd, av frykt for at det ville bli oppfattet som en normalisering av forholdet til Israel.

Da den nye koptisk-ortodokse paven i Alexandria, Tawadros II, tiltrådte i 2012, liberaliserte han denne politikken. Den mer forsonlige linjen ble befestet da Tawadros II i 2015 dro til Jerusalem for å delta i begravelsen til den koptiske patriarken i Jerusalem, Anba Abraham.

Flere russiske

Denne påskeaften var det bare drøyt en tredjedel så mange koptiske Jerusalem-pilegrimer sammenlignet med i fjor. Titusenvis av ortodokse kristne deltok under den tradisjonsrike feiringen, under massivt nærvær av israelske sikkerhetsstyrker.

Men om kopterne blir færre, øker tilstrømningen til Jerusalem av russiske pilegrimer, som sammen med greske, armenske, palestinske og andre ortodokse kristne kjemper om plass med sine talglys for å få overført ilden som blir ført ut fra Gravkirken.

Pavebesøk neste uke

Pave Frans skal besøke Egypt neste fredag og lørdag, der han skal møte president Abdel Fattah al-Sisi, storimamen i Al-Azhar-moskeen og den koptiske pave Tawadros II.

Ifølge Vatikanet har det første pavebesøket i Egypt siden 2.000 som mål å «befeste en ånd av gjensidig respekt og dialog mellom ulike religioner», med brodd mot ekstremisme og vold.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter