Se video lenger nede i saken!
BODØ: – I Nordland har vi vedtatt at vi trenger 10.000 nye innbyggere for å opprettholde velferden vi har i dag. Vi har også vært klare på at de fleste må være innvandrere. Vi får ikke nok nordmenn til å flytte oppover.
For Rødts listetopp i Nord-Norges sørligste fylkeskommune henger norsk flyktning- og distriktspolitikk sammen. Håndteringen av Syria-flyktningene kaller hun «et paradoks».
Følg oss på Facebook og Twitter!
En Rødt-bastion
Vårt Land møter Nordlands eneste kvinnelige fylkestopp i Bodø, fylkets største by. Åtte år er gått siden 29-åringen ble tatt på senga da hun første gang ble valgt inn fra 2. plass på fylkeslisten.
Mens Rødts valgkamp nasjonalt har startet med kampen for å bli hørt, er ikke det det største problemet for nordnorske Rødt-politikere. Nordland er, sammen med Troms, selveste Rødt-spydspissen, med fire ganger så høy oppslutning som på landsbasis. Vippeposisjonen i 2011 ga makt til forhandling, med både Ap og Høyre.
I nord står Rødt-slaget om kommunesammenslåing, i en landsdel der industrinedbygging og fraflytting spøker i bakgrunnen:
– Kommunesammenslåing, som Høyre, Frp og Venstre kjører knallhardt på, vil få dramatiske konsekvenser for mange kommuner i Nord-Norge. I ytterste konsekvens vil det påvirke bosettingen, som igjen vil være ødeleggende for fiskeri, landbruk og industri, sier Steinholt.
LES OGSÅ: Intervju med Gahr Støre: – KrF og Ap har nærmet seg hverandre
Rammer nord
Trusselen om sammenslåing gjør Rødts nasjonale valgkampstrategi – kampen mot forskjellssamfunnet – ekstra viktig i nord, ifølge Steinholt.
– Politikken som føres i dag legger opp til større inntektsforskjeller mellom fattige og rike, parallelt med at kommuneøkonomien strupes. Det gir kjemperike kommuner noen steder, og kjempefattige kommuner andre steder.
– Vil ikke kommunesammenslåing kunne bøte på det?
– Kommunesammenslåing vil forsterke utviklingen. Det blir ikke mer penger til nord. Ta samferdsel. Her har vi nå en kjempesatsing på veibygging på Østlandet, og en utsulting i Nord-Norge.
Kampen mot søndagshandel er del av samme bildet, mener Steinholt:
– Det er stort engasjement mot søndagsåpent i mange kommuner her oppe. Får butikker i bysentra holde søndagsåpent, blir det enda vanskeligere å åpne i småkommunene.
LES OGSÅ: Intervju med Erna Solberg: – Vi har stått opp for KrF
Trenger dyre ferger
Søndagsåpent, kommunesammenslåing, ny fordelingsnøkkel i kommunene. Samlet får det Steinholt til å spå et økende ulikhetsgap mellom nord og sør.
– Den nye regjeringen har lagt opp til en negativ utvikling vi ikke vet hvordan vi skal klare å snu. Fylkeskommunen er tappet for en god del penger, og kutt i samferdselsoverføringer gjør at nødvendige samferdselstilbud må kuttes. Men i Nordland er vi dessverre avhengig av å ha dyre båter og ferger.
– Hvilke partier kan gi dere gjennomslag i disse sakene i fylkeskommunen?
– I teorien alle som vil gi oss det. Men vi merker at ideologiske skillelinjer kanskje spiller større rolle på fylkesnivå enn i kommunen. Samtidig gjør oppslutningen vår at andre partier må forholde seg til oss for å få gjennomslag. Det gir oss nok mer selvtillit enn Rødt-folk andre steder.
I tillegg er hun glad for at fylkets kirketopper engasjerer seg:
– Det har vært litt bråk rundt biskopen, men jeg syns det er bra at kirken engasjerer seg i å beskytte skaperverket. Overlates det til storkapitalen, har ikke kirken ivaretatt sin rolle.
LES OGSÅ: Sandnes: Frp har fått røde venner
Artikkelen fortsetter etter videoen.
Jektemuseum
– Hvis du får 3 friske millioner, hvilken enkeltsak bruker du dem til?
– Jeg ville gitt det til byggingen av nytt museum for nordlandsjekta Anna Karoline. Det skal bygges rundt jektefarten Bergen-Nord-Norge med tørrfisk. Et svært prosjekt som definerer mye av Nord-Norge.
– Hvis det kom 20 tiggere til byen du bor i, Bodø. Hvordan ville du møtt dem?
– Med medmenneskelighet, og muligheten til å ha en verdi i samfunnet. I tillegg: Et sted å bo og mat på bordet.