Nyheter

«Boikott av Israel er ikke norsk politikk»

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er krystallklar: Regjeringen er «uenig med dem som tar til orde for boikott av Israel – uansett form».

Kravene om norsk boikott av Israel har vært mange i høst:

• Palestina-venner på Sunnmøre oppfordret folk om å boikotte fotballandskampen mellom Norge og Israel i Ulsteinvik i september.

• Palestinakomiteen demonsterte på NTNU i september og krevde at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ikke reiste til Israel sammen med norske oljeforskere, for å hjelpe Israel med å utvinne gassfelt.

• Debatten om kulturboikott av Israel fikk nytt liv da et kunstprosjekt, en video, kalt «Nationaltheatret beklager» fikk internasjonal oppmerksomhet. På videoen beklager en fiktiv talsmann for Nationaltheatret samarbeidet med det israelske nasjonalteateret Habima i årene 2013-2015.

Habima setter opp skuespill i jødiske bosetteringer på den okkuperte Vestbredden.

LES MER Olje-Lien får pris og besøker Israel

Spørsmål

Den siste Habima-runden fikk KrFs Hans Fredrik Grøvan stil å stille kulturminister Linda Hofstad Helleland et skriftlig spørsmål:

«Hva er statsrådens holdning til kulturell boikott av Israel?»

Avviser

Høyre-statsråden etterlater ingen tvil om hva som er Solberg-regjeringens holdning til alle former for boikott av Israel:

– Boikott av Israel er ikke norsk politikk. Regjeringen tror på dialog og samarbeid for å løse konflikter og skape tillit, og er uenig med dem som tar til orde for boikott av Israel – uansett form, skriver Helleland.

Vennskap

Hun understreker at Norge har nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med Israel, og at dagens regjering «ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid».

– Boikott av israelske kunstnere og kultur-institusjoner vil ikke være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten. Jeg erfarer da heller ikke at det oppfordres til kulturell boikott av Israel fra sentrale aktører innenfor kultursektoren i Norge, sier kulturministeren.

Rettighet

Hun minner om at «ytringsfriheten er en viktig og grunnleggende rettighet, og er også et sentralt mål og virkemiddel i vår utenrikspolitikk».

– Den kunstneriske friheten må også beskyttes. Denne grunnholdningen forutsetter naturlig nok ikke at vi er enig i alt som sies, skrives eller uttrykkes, vedgår Helleland.

LES MER Ingen tostatsløsning

Utveksling

Kultursamarbeid bidrar til økt forståelse og er også derfor et sentralt utenrikspolitisk mål, forklarer Helleland. Derfor støtter regjeringen aktivt opp under slik utveksling mellom Norge og Israel, og fremmer flere prosjekter som har som mål å øke dialogen og kontakten både mellom befolkningsgrupper og religiøse grupper.

– I tillegg til et tilsvarende samarbeid med Palestina, støtter vi også prosjekter som fremmer religiøst samarbeid mellom israelere og palestinere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter