Nyheter

Trenger flere innvandrere

Sverige: I løpet av 2017 ventes Sverige å runde 10 millioner innbyggere. For å opprettholde velferden trengs flere innvandrere, ikke færre, ifølge arbeids­markedsmyndighetene.

Den svenske innvandringsdebatten har økt i styrke de siste par årene, ikke minst etter at det i fjor kom rekordmange (163.000) asylsøkere til landet. Ingen ­europeiske land mottok flere asyl­søkere ut fra folketall. Det har ført til kritikk om det mange hevder er en altfor liberal innvandringspraksis, med strammere asylpraksis og økt oppslutning om det innvandringskritiske partiet Sverigedemokratene.

LES OGSÅ: Listhaug balanserer på kanten

Trenger flere

Nå advarer­ prognosesjef i den svenske ­arbeidsformidlingen, Håkan Gustavsson, om at Sverige vil trenge fortsatt høy innvandring for å kunne fylle de jobbene som trengs for å opprettholde velferdssystemet.

– Sverige trenger flere innvandrere, ikke færre, for å opprettholde vårt velferdssystem fra vugge til grav, og omsorgen for en aldrende befolkning, sier ­Håkansson til nyhetsbyrået ­Reuters.

I gjennomsnitt kommer Sverige­ til å trenge en innvandring framover på 64.000 mennesker i året, dersom landet skal klare å opprettholde en balanse mellom de som mottar pensjon og de som arbeider.

LES OGSÅ: Nordmenn har blitt mer kritiske til innvandring

Sterk nedgang

Innstramming av asylpolitikken bidrar til at det i år blir en nedgang på 80 prosent i tilstrømningen av asylsøkere til Sverige, til rundt 30.000. For neste år er prognosene mellom 30.000 og 50.000.

Nå mener altså arbeidsmarkedsmyndighetene at Sverige trenger en betydelig tilvekst av arbeidskraft fra utlandet, til tross for at arbeidsledigheten i tredje kvartal lå på 6,3 prosent, med nærmere 15 prosent ledighet i den delen av befolkningen som er født i utlandet.

Særlig innvandrere fra Afrika og deler av Asia mangler utdanning og kvalifikasjoner som gir dem enkelt innpass i det svenske arbeidslivet.

SPALTIST: Mye kan sies om hvordan kristne bør forholde seg til fattige, flyktninger og innvandrere

Færre fødsler

Håkan Gustavsson i arbeidsformidlingen er klar på at med en synkende fødselsrate og flere pensjonister i Sverige, og en økende andel pensjonister, er ikke veien framover å satse på mindre innvandring.

– Tilveksten til arbeidsstyrken fra utlandet har minsket noe av den mangelen på arbeidskraft som vi fortsatt ser. Det har økt den økonomiske aktiviteten, og uansett hvordan man ser på det, så har det vært en fordel å ha tatt imot så mange som er født i utlandet, sier prognosesjef Håkan Gustavsson til Reuters.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter