Nyheter

Tøffe SV-fronter om staten og ideelle

Forslag om å krympe de ideelles plass og la «det offentlige stå for velferden» skaper bølger i SVs landsmøtedebatt.

For seks år siden vedtok SV et prinsipprogram med et linjeskifte: SV slo fast at de ideelle «utgjør en viktig og nødvendig del av velferdstilbudet» og det var nye toner fra det offentliges «bestevenn».

Men nå forsøker krefter, anført av Hordaland SV, å krympe andelen som ideelle organisasjoner i omsorgsvesenet og eksempelvis i barnehagesektoren.

– Mange ideelle opererer mer og mer som om de var ordinære private aktører. Skillet er blitt mer utvisket, sier Mikkel Grüner i Bergen SV.

LES OGSÅ: SV dropper forbud mot omskjæring

Offentlig vekst

Sammen med fylkeslaget Hordaland kjemper han derfor for at SVs nye partiprogram skal få en formulering om at «det først og fremst er det offentlige som skal stå for velferden i Norge».

– Private ideelle aktører kan ikke erstatte offentlig egenregi, heter det også.

Slaget står søndag formiddag. Da vedtar SV-landsmøtet nytt partiprogram. Grüner trekker frem et eksempel og viser til at i Bergen finansierer det kristelige fellesrådet aktiviteter med penger som kommer fra barnehagedrift.

– Vi burde ha mer ambisjoner på vegne av det offentlige. Gir man fra seg kontrollen over viktige velferdstjenester, fratar man seg muligheten til styring, sier Grüner til Vårt Land.

Kan bli avstemnings-thriller

Både Røde Kors, Kirkens Bymisjon, Norske Kvinners Sanitetsforening – de er bare noen få i et stort knippe organisasjoner som har sin rolle i det norske velferdssystemet.

Under programdebatten – som strakk seg langt inn i fredagsnatten – gikk flere profilerte SV-ere i rette med forslaget fra Hordaland SV. En rekke aktører Vårt Land har snakket med under landsmøtet, tør ikke spå utfallet av oppgjøret. Vennene av det offentlige kan vinne frem.

LES OGSÅ: Analyse: Lysbakkens tøffe ord mot ulikhet

Eks-statsråd på barrikadene

Tidligere nestleder og statsråd Inga Marte Thorkildsen var blant dem som ville kjempe ned forslaget fra vest. Hun er nå SV-byråd i Oslo:

– I Oslo har SV, Ap, MDG og KrF inngått en allianse som har fått oss på offensiven overfor de kommersielle profitørene. Vi er alliert med de ideelle – og de ideelle har i tillegg sin egenverdi, sa hun og fortsatte:

– Jeg er kritisk til mye med dagens offentlige sektor. Den er for firkanta, målstyrt og til tider autoritær. Den er langt fra det humanistiske og sosialistiske fyrtårnet vi tidvis fremstilte den som, sa Torkildsen.

Hun og partikolleger i Oslo har fremmet motforslag., der det heter at de ideelle har «en viktig egenverdi». Også fra fylkeslaget i Vestfold ble det under debatten advart mot å gjøre ideelle organisasjoner til «en motstander».

LES OGSÅ: SV kan bli en gneldrebikkje

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter