Vårt Land tar sjekken av hvert parti: Hvordan kan de få regjeringsmakt selv – eller makt over makten etter valget?
Under helgens SV-landsmøte er en av hovedoppgavene å vedta hva slags fire politiske hovedkrav som skal avgjøre samarbeid med andre partier. Men en tradisjon i partiet er også å nøye seg med å være vakthund som kan gneldre. Utenfor regjeringskvartalet.
LES OGSÅ: SV sitter gjerne i regjering med KrF
Gode kort
Dagens galluper viser at SV trengs i grunnlaget om det skal bli ny rødgrønn regjering. Dette er partiets gode kort overfor Ap og Sp.
Kravene fra SVs landsmøte skal være «ultimative» i forhandlinger etter valget. Slikt kan bli for drøyt og Ap har alt betakket seg for deler av SVs krav. SV kan derfor risikere å bli «dumpet».
Her er SVs veier til makt:
Rødgrønt: SV satt i åtte år sammen med Sp og Ap i Stoltenberg-regjeringen. Blant hovedgevinstene var veto mot oljeutvinning i Lofoten/Vesterålen og full barnehagedekning. Baksmellen var alvorlig regjeringsslitasje et liv ved sperregrensen etterpå.
SV er fortsatt slitt. Partiet går neppe inn i en regjering uten at de ligger solid over sperregrensen, selv om de driver høyt spill med krav. Om Sp vokser seg tre ganger større enn dem, kan det svekke maktlysten i SV.
Samarbeidsavtale: Mens Venstre og KrF virker utslitt av ordningen «samarbeidsavtale, er dette et uttalt alternativ nettopp i SV. Slik kan SV kanskje få et slags veto mot olje i Lofoten/Vesterålen – og innflytelse uten å delta helt.
Men skulle partiet Rødt komme inn på Stortinget, kan slikt bli umulig. Da vil SV være bundet til ansvar – mens Rødt glefser mot makta og stjeler velgere fra SV.
Ren opposisjon: Opposisjon er en klassisk SV-sjanger fra 70-, 80- og 90-årene, da partiet var gneldrebikkje: Protest var viktigere enn makt. Nostalgikere i partiet liker det best slik.
Og skulle KrF likevel skifte side etter valget, kan Ap og Sp skaffe seg et regjeringsgrunnlag uten SV. Da dyttes SV inn i opposisjon og «skyggens dal». Og kravene deres betyr null og niks.
LES OGSÅ: SV gjør retrett til gamle standpunkter om abort og surrogati