Nyheter

Tilbakeviser ­avsløringer

Holger Gustavsen i Taternes Kulturfond avviser alle anklager.

– Uroen i mediene skyldes en gruppe som ikke har levert regnskap for bevilgninger. De retter søkelyset mot andre, skriver styreleder i stiftelsen, Holger Gustavsen, i en e-post til Vårt Land.

Stiftelsestilsynet kritiserte i 2011 at et høyt antall styre­medlemmer ga høye honorarkostnader. Selve honorarene 
har fulgt statssatser, ifølge ­Gustavsen.

– I strid med stiftelsesloven fastsatte departementet vedtekter uten tak på styremedlemmer. I strid med stiftelsens ønsker, økte antallet styre­medlemmer på bakgrunn av departementets beslutninger. Kapital fortier at vi i deler av 2010-2014 var uten ansatte. 
Styremedlemmene måtte 
utførte ordinære arbeids­oppgaver.

LES OGSÅ: Mistenker misbruk av taterfond

Kapital viser til at Admini­strasjons- og kirkedeparte­mentet i et brev fra 2013 ba ­styret redusere antall styremedlemmer. Det ble først gjort i år.

– Konspirasjon

Gustavsen skriver at tilsynet vurderte tildelingskontrollen og ba dem lempe på kravene.

– Hvorfor har så lite av ­pengene gått dit de skulle?

– Midlene brukes i samsvar med formålet. Det er vedtek­tene, ikke Kapital, som definerer stiftelsens formål. Den er ikke et rent utdelingsfond. ­Stortinget vedtok i 2004 at ­midlene også skulle brukes til et sekretariat/rådgivningssenter.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Gustavsen skriver at kun to av fire i styret i RT-senteret nå også sitter i stiftelsesstyret. De og deres nærstående får ikke behandle saker om ­senteret. Han skriver at han ikke ­kjenner til professor Woxholths inhabilitetskonklusjon, og viser til at «alle dokumentene er offentlige». Gustavsen kaller opplysningene om bevilgninger og ­tilsagn til senteret for «konspirasjon fra Kapital».

Senteret har flere oppgaver 
enn fondet. Styreverv med ­betydelig arbeid skal kompenseres, skriver Gustavsen.

– Foreningsformen ble valgt siden senteret ikke skal ha ­fokus på kapitalavkastning som stiftelsen, men sikre åpenhet og medbestemmelse fra taterne.

Engasjert

Gustavsen skriver at han og familien er politisk engasjerte, verdsetter organisasjonsliv og utdanning og har lagt ned mye arbeid for kulturformidling. Han mener fondet er forvaltet forsvarlig:

– Det var stor enighet om forvaltningsmodellen valgt av ­departementet og organisa­sjonene. De overordnede målsetningene for stiftelsen og ­senteret har det vært bred enighet om.

Vil du trekke deg fra noen stillinger?

– Jeg er valgt til vervene. 
1. oktober ble jeg enstemmig 
ansatt som daglig leder i ­senteret. Da trakk jeg meg som styreleder der, og varslet at jeg trekker meg som styreleder i stiftelsen når nye vedtekter er godkjent.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter