Politikk

Tåke etter første asylmøte

Stortingspartiene var utrygge på Frps ferd allerede etter første innledende toppmøte om et asylforlik.

Venstre-leder Trine Skei Grande og sentrumskollega Knut Arild Hareide forsvant begge tause bort fra presserunden etterpå. De gikk heller til rådslagning seg imellom på KrF-lederens kontor, etter sigende fordi et TV-opptak ventet.

Men fremtiden for et bredt asylforlik er uviss: Det er uavklart når det blir noe forhandlingsmøte om den dugnaden som statsminister Erna Solberg selv inviterte til midt i oktober.

– Vi hadde et konstruktivt møte og skal nå forankre dette i partiene. Vi har ingen nye avtaler, sa Høyres Trond Helleland etter møtet.

– Vi skal gå til stortingsgruppa og behandle saken på helt ordinær måte. For oss er det helt vesentlig med innstrammende tiltak, sa Frps Harald T. Nesvik.

LES ANALYSEN: De store overtar styringen

Støre: «Dere må aktivt ville dette»

Etter det over timelange møtet, som skulle være en første samtale, kom det stykkevis frem at det på borgerlig side er stort sprik. Spesielt er det uklart hva Frp egentlig vil. Også før møtet hersket det usikkerhet hva som egentlig skulle på bordet.

– De partiene som har en avtale om et budsjett og en asylavtale: De må aktivt ville dette, sa en Ap-leder Jonas Gahr Støre, som overfor pressefolk virket noe oppgitt etter samtalene.

– For meg er uansett statsministerens invitasjon utgangspunktet. Men for noen partier er det behov for å gå tilbake til stortingsgruppene sine og behandle hele sakskomplekset, sa Støre.

Forvirring om Frps kurs

Fra flere hold får Vårt Land påpekt at Frp igjen er det store usikkerhetsmomentet. Selv om parlamentarisk leder Harald T. Nesvik signerte innkallingen til toppmøtet sammen med Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, har Frp ennå ingen avklart posisjon foran forhandlingene.

LES OGSÅ: Vil huse flyktninger i brakkebyer og skip

Dermed er det umulig å komme videre. Tidligst kan avklaringen komme etter Frps gruppemøte onsdag ettermiddag.

Overfor de andre partene hadde derfor vertskapet et forklaringsproblem. Også dramatikk tidligere på ettermiddagen gjorde situasjonen vanskelig:

Hareide: Klar for innstramminger

Utlendingsdirektoratet (UDI) la frem ferske tall om at hele 8.800 nye asylsøkere kom til Norge bare i oktober måned alene. UDI planlegger derfor store brakkebyer og asylskip knyttet til landets største byer.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide snakker nå tydeligere enn for få dager siden om behovet for innstrammende tiltak:

– Vi er innstilt på at innstramninger er blant det vi nå snakker om, sa KrF-leder Hareide til pressen i forkant av møtet.

LES OGSÅ: Venstre blar opp for bistanden

– Men vi må også vurdere hvordan vi kan gjøre integreringen bedre og eksempelvis ta i bruk frivillige organisasjoner til hjelpende arbeid. Signalene fra UDI i dag viser uansett at dette blir krevende, sa KrF-lederen.

Erna ville ha dugnad

Han påpekte at de nye opplysningene fra UDI hadde gjort inntrykk:

– Bare signalene fra UDI i dag viser at dette blir krevende. Her er det helt tydelig at det må tas grep, sa Hareide.

Før sommeren ble seks av de åtte partiene på Stortinget med på flyktningforliket, men det hadde liberaliserende fortegn.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Nå handler det derimot om å stramme inn. I sin redegjørelse til Stortinget var det statsminister Erna Solberg selv som appellerte om politisk samhold på tvers av partigrenser:

– Jeg er sikker på at partiene på Stortinget er beredt til å delta i dette arbeidet og at vi kan skape grunnlag for bred enighet om mange av tiltakene. Er det noe som nordmenn generelt er gode på, så er det dugnad. I høst blir det behov for en politisk dugnad, sa hun i redegjørelsen sin 13. oktober.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk