Politikk

De store overtar styringen

Når Høyre er klar for hjelp fra Ap og Sp i flyktningpolitikken, svinner innflytelsen til asylvennene i KrF og Venstre.

Det gikk bare få timer fra regjeringens flyktningbudsjett var lagt frem til innkallingen ble sendt fra Høyre-topp Trond Hellelands kontor: Alle parlamentariske ledere på Stortinget ble innkalt til møter for å jobbe frem et bredt forlik om ny, norsk asylpolitikk.

Sent i går ettermiddag var det satt av tid til det første møtet. Da var debatten alt varm om hvem som i det hele tatt bør være med på et slikt forlik.

SV sier de vil. Men de hoppet av vårens variant, det som ble forliket om 8.000 ekstra kvoteflyktninger. Det gjorde Frp også.

LES OGSÅ: Tåke etter første asylmøte

Lørdag advarte KrFs eks-statsminister Kjell Magne Bondevik mot at Frp får en hånd på rattet. For da vil jo resultatet bli høyredominert, noe ikke KrF-leder Knut Arild Hareide var enig i.

Dressur-tid

Men forlik dresserer aktører. Ikke bare Frp – om partiet skulle bli med. Men det binder også fast idealistene og flyktningvennenes advokater: Venstre og KrF. De får mindre rom til å brøle ut om det ender med urett.

Det er store grep regjeringen nå ønsker seg – og det fort. Asylstrømmen tynger budsjetter så voldsomt at samtalene vil handle om innstramminger som vil gjøre det mindre attraktivt å søke asyl. Eksempelvis:

Heve botidskravet for permanent oppholdstillatelse fra tre til fem år, skjerpe krav til familiegjenforening, kutte i pengeytelser til asylsøkere, mer midlertidige oppholdstillatelser, redusere standarden på asylmottakene og innføre botid for å få kontantstøtte.

H+Ap+vafler?

Alt dette er tematikk som vanligvis skaper bråk og ugreie mellom regjering og KrF/Venstre. Når de tidligere har jobbet med asylavtaler har det vært stillingskrig og overskrifter i ukevis.

LES OGSÅ: UDI vil benytte brakkebyer og skip for å huse asylsøkere

Det er ikke utelukket at gode intensjoner i avtaler mellom sentrum og regjeringen i praksis nulles i et forlik. For nå tar «storkoalisjonen» regi.

I vår var det Aps Jonas Gahr Støre som var drivkraft bak et flyktningforlik med liberaliserende fortegn. Til Frps raseri kom mye på plass da nettopp Støre og Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, hadde sitt eget vaffeltreff hjemme hos høyrestrategen i Drammen

Sps makt

I kommende uker er det noe ganske annet enn liberalisering på dagsorden. Og der har Høyre og Ap felles interesser om stø kurs. De daglige stridsøvelsene dem i mellom på høyre-venstre-aksen blir lagt vekk.

Norsk politikk har lange tradisjoner for brede forlik – om næring, skatte og sosiale felt som folketrygd. Forlik skal overleve regjeringsskifter og de store har egeninteresser i å få slikt på plass. Men egentlig er det et nytt flertall i asyl- og flyktningpolitikken allerede:

Senterpartiet var først med å ønske forlik, og partiet har en portefølje av integreringspolitikk som på flere punkter ligger nærmere Høyre/Frp enn de ligger Venstre/KrF.

Stiller opp

Da Sp satt i rødgrønn regjering med SV, stilte partiet fullt og helt opp da Jens Stoltenberg høsten 2008 overrasket med 13 barske innstramminger i norsk asylpolitikk.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

De likeste partiene i norsk asyl og flyktningpolitikk akkurat nå er Ap, Høyre og Sp. KrF, Venstre og Frp får først og fremst flyttet politikk på asylfeltet når de samarbeider opp mot en regjering.

Varsko

Regjeringen har alt nytte av utsiktene til et asylforlik. I helgen bekreftet regjeringen at sosiale medier som Facebook og Twitter alt brukes til å varsle flyktninger i Europa om at norske innstramminger kommer. «Det bedre at de får vite om det på forhånd enn at de blir skuffa», sa statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til NRK.

Selv uten signaturer er ny asylpolitikk sikret støtte til å tas i bruk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk