Nyheter

SV går mot surrogati-strømmen

Summen av politiske stortingsprogrammer viser mykere holdning til surrogati enn noen gang. Bare SV går mer motstrøms enn før.

Frp snur trill rundt. Venstre liberaliserer. Og Høyre vil ikke straffe. Vårt Land har gjennomgått partienes «sisteutkast» foran landsmøtesesongen. I punkt om surrogati er programmene mer liberale enn før. Men SV strammer til.

– Strømningene er noenlunde i tråd med det vi ser blant velgerne, sier valgforsker Bernt Aardal.

På flere punkter som forskerne brukte til å måle velgernes holdninger, viste valgundersøkelsen fra 2013 at velgerne var blitt mer sekulære. For første gang ble det i undersøkelsen spurt om det «bør være tillatt med surrogati i Norge»:

– 41 prosent av velgerne sa seg enige i dette. 46 prosent var i mot. Det var Aps velgere som tydeligst sa seg enig, fulgt av Høyre og Frp, forklarer Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Slik kaver Venstre om regjering

Frps hamskifte

Frp er det partiet som nå skifter mest ham. Før forrige stortingsvalg programfestet Frp at partiet ikke støtter «surrogati som metode for å skaffe seg barn». Nå har et klart flertall i programkomiteen foreslått det stikk motsatte: «FrP vil åpne for surrogati».

Frps tydelige motpoler er KrF som er mest restriktivt av alle partier. Samt SV, som i det ferske programutkastet kvesser tonen:

SV vil «skjerpe lovverket knyttet til surrogati». Selv om norske myndigheter fraråder å benytte seg av surrogati og det er ikke lov i Norge, mener SV «det er ytterligere behov for å bekjempe omfanget av surrogati». I forrige program nøyde SV seg med å si nei – og «sikre god offentlig informasjon om dilemmaer, farer og risiko».

LES OGSÅ: Politisk varsel om stor rasfare

Salgsvare

Talskvinne Kirsti Bergstø sier dette om hvorfor partiet skjerper tonen:

– Surrogati er dypt problematisk i et kvinneperspektiv og et økonomisk perspektiv. Her er kvinnekroppen en salgsvare, noe et feministisk parti må bekjempe, sier Bergstø.

– Hvordan vil SV skjerpe lovverket?

– Vi må la debatten om virkemidler nå gå i partiet – uten at det går på bekostning av barna det også kan berøre.

– Men hovedretningen er jo at partier blir mer liberale – og Frp sier ja til surrogati. Hvorfor?

– Det er dessverre ikke overraskende. Når høyrekrefter og økonomisk liberalisme vinner terreng, blir også kvinnekroppen en salgsvare, svarer Bergstø.

LES OGSÅ: Sp kan stoppe Ap i verdispørsmål

Forbud. Forbud

KrF er mest restriktive av alle. I programutkastet vil KrF ha forbud mot surrogati og forby denne måten å få barn på fra utlandet. Forbudet skal også ha «virkning for norske borgere i utlandet». Også Sp ønsker surrogatiforbud og vil «innskrenke muligheten til å benytte surrogatitjenester i utlandet».

Både Høyre og Ap sier nei til å tillate surrogati. Ap poengterer som sist at barnas rettigheter må vektlegges. Mens Høyre finner for første gang grunn til å presisere at de ikke vil straffe personer som får utført surrogati i utlandet.

Venstre-sprik

Ved siden av Frp er KrF-makker Venstre det partiet som liberaliserer mest på feltet. Venstre går inn for altruistisk surrogati – «søskensurrogati» – og vil tilrettelegge jus og rettigheter. Barn som er født gjennom surrogati i utlandet «skal anses som barn av norske foreldre» og foreldre skal sikres rettighet som andre foreldre.

Valgforsker Aardal finner Venstres ferd spesiell. I likhet med hos KrFs, Sps og SVs velgere var det i valgundersøkelsen nemlig klar overvekt av surrogatimotstandere i Venstres rekker.

– Venstre har en overvekt av surrogatikritikere. Den kontrasten kan bety noe i partiets møte med velgerne, sier Aardal.

Han påpeker at valgundersøkelsene har vist stadig mer liberale holdninger til blant annet adopsjon for homofile.

– I offentligheten har kjente homofile stått frem med støtte til surrogati. Det kan kanskje forklare holdningsendringer blant velgere, sier Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter