Nyheter

Grande ber KrFs fylkestopper roe seg

Trine Skei Grande ber KrFs fylkestopper heller lytte til Venstres forklaringer enn å fyre løs. Hun mener surrogati-vedtaket også bunner i solidaritet.

Både Venstres leder og flere sentrale tillitsfolk i partiet reagerer på budskapet fra størstedelen av KrFs fylkesledere i tirsdagens Vårt Land: «Utfordrende» og «krevende» var ord de brukte om forholdet til Venstre etter landsmøtet.

Partileder Grande finner grunn til å si i fra:

– De bør heller høre på argumentasjonen vår for de ulike sakene og vedtakene. Da vil de oppleve at Venstre og KrF faktisk har mye likt verdisett i bunn, sier Grande til Vårt Land.

Hun reagerer på inntrykket som skapes av helgens Venstre-landsmøte og mener KrF-tillitsfolk ikke har politisk grunnlag for å si at avstanden mellom de to partiene nå har økt.

LES OGSÅ: Venstre sklir fra KrF

Venninnebarn

På landsmøtet vedtok Venstre ja til altruistisk surrogati – å bære frem et barn for en venninne eller slektning.

• Mindretallet som var for å utrede aktiv dødshjelp var på over en tredjedel.

• Et solid flertall ville fjerne hele helligdagsloven.

• I tillegg programfestet Venstre blant annet et ja til genterapi på fostre.

Fra KrF-fylkesledere var reaksjonene blant annet: «Det går grenser for KrF» og «Venstre viser sitt sanne ansikt som liberalistisk parti».

«Surrogati finnes»

Grande vil tilbakevise at det bare er liberale prinsipper som teller for Venstre i surrogati-saken. Hun mener KrF-topper bør merke seg dette:

– Når vi åpner for surrogati, er det ikke fordi vi mener det er en ideell ordning og et ønske om at slik skal barn skapes. Poenget er at surrogati, det finnes. Vi i Venstre liker veldig dårlig at man utnytter kvinner i den tredje verden. Vi liker veldig dårlig at kvinner blir gjort om til en handelsvare. Og vi liker veldig lite at rettighetene til barna – når surrogati jo er et faktum – er for svake.

– Så vedtaket ble ikke bare gjort for å følge liberale prinsipper?

– Nei. Og når man omtaler saken om dødshjelp er det forskjell på hva vi drøftet nå og det vi vedtok sist. For fire år siden var temaet ja eller nei til aktiv dødshjelp. Denne gangen var det utredning.

LES OGSÅ: Historisk surrogati-ja i Venstre

Helligdagen

Grande mener dermed det ikke er noen avgrunn mellom Venstre og KrF etter surrogati-vedtaket. For Venstre handler det også om solidaritet.

– Vi bruker ulike ord om begreper. Der KrF sier nestekjærlighet, sier gjerne Venstre «rause fellesskap», bemerker Grande.

– Men plutselig vedtok dere jo å avvikle hele helligdagslovgivningen – uten debatt?

– Også her må KrF og andre høre på argumentasjonen som ligger bak: Det er ikke slik at vi er i mot søndager eller helligdager. Hos oss har debatten handlet om de «rare» utslagene, der lovgivningen hemmer arrangementer for eksempelvis skiidrett og på de feltene lovverket oppleves som en anakronisme.

LES OGSÅ: Kjempet for sentrumsdrømmen i Venstre

Er det en skivebom?

– Det er altså skivebom å fastslå at det er blitt større avstand mellom Venstre og KrF etter partilandsmøtet?

– Ja, man bør se på argumentasjonen. Etter de mange vedtakene er vi fortsatt mye likere enn de vil ha det til.

Grande trekker dessuten frem selve samarbeidsvedtaket: At Venstre gjerne vil samarbeide med KrF.

– Måten Knut Arild ble tatt i mot på som festtaler viser nettopp det. Da han kom inn, ropte salen spontant «blågrønt, blågrønt». Det er ganske hjertelig, vil jeg si. Vi Venstre vedtar ikke ting for å bli uvenner med KrF. Det er slett ikke vår drivkraft, sier Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter