Politikk

Store partier uten livssynspolitikk

I flertallet av Norges største kommuner er Høyre og Ap tause om kirke- og livssynspolitikk.

Vårt Land har sjekket partiprogrammene til de to store ordførerpartiene i landets 15 største kommuner. I bare et fåtall finnes avsnitt med forpliktende ord om lokal trospolitikk.

Bare fire av 15 Høyre-partier i de største kommunene omtaler kirkens stilling. Spørsmålet om livssynsnøytrale rom er knapt nevnt.

Ap skiller seg ikke fra Høyre – bare fire bylag omtaler behovet for seremonirom.

– Dette overrasker meg faktisk ikke. Den kommunalpolitiske bevisstheten om kirkepolitikk har vært lav. Om den i så fall finnes, handler det helst om nye bygg og arealer, konstaterer direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen.

Tause Oslo

I Høyre er det partiene i Bergen, Trondheim, Bærum og spesielt Drammen som formulerer mål for kirke- og livssynspolitikken.

I Ap skiller Bergen, Trondheim, Stavanger, Asker og Bærum seg ut med løfter i varierende grad.

LES OGSÅ: Grønt teflonbelegg

Men i hovedstaden er det nærmest helt taust. Både Høyre og Ap leverer fyldige programmer med kapitler om klima, skole, oppvekst, veier, sykkel, idrett og kultur. Men livssyn?

Oslo Ap er bare så vidt innom feltet. Men partilaget lover bare «minnelunder for alle livssyn».

Tar kontakt

Leder av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Ingrid Rosendorf Joys, mener Vårt Lands gjennomgang er en god illustrasjon på det generelle problemet i norsk livssynspolitikk:

– Det finnes mye god vilje til å jobbe for tros- og livssynspolitikk rundt om i norske kommuner. Men det er fortsatt et godt stykke å gå fra god vilje, til å få programfestet politikk i partiprogrammer og kommunale strategier.

LES OGSÅ: Ville Jesus stemt?

STL, paraplyorganisasjon for tros- eller livssynssamfunnene, får i følge Joys ofte henvendelser fra lokalpolitikere. De ber om råd, og ønsker bedre kontakt med tros- og livssynsgrupper.

Honnør, honnør

Men slikt resulterer ikke i tydeligere formuleringer i lokalpolitikken.

I Høyres programmer handler det mye om honnørord. I Bergen er kirken «viktig bærer av kulturarv». I Trondheim poengteres behovet for flerbruk av kirkebygg, samt klassisk lokalisering: «Den norske kirkes hovedsete bør legges til byen». I Bærum vil Høyre «videreføre godt samarbeid med Kirkelig fellesråd og menigheter».

LES OGSÅ: Heier på flyktning vennlige partier

Blant Aps få bylag med kirkeformuleringer kan det hete at «folkekirka er viktig» eller «sentral». Men i Ap er det helst én formulering som går igjen: Løftet om flere livssynsnøytrale seremonirom. I Ap forekommer også ordet «dialog» relativt hyppig.

Skuffende

– Det er synd at livssynsspørsmål ikke blir mer profilerte i programmene. Og det er skuffende at politikerne ikke er tydeligere, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk forbund

Forbundet gjorde selv en lignende gjennomgang som Vårt Land ved sist stortingsvalg:

– Vi så det var variasjoner. Men også på nasjonalt plan var det gjennomgående lite om livssynspolitikk i partiprogrammene, sier Mile.

Mile ønsker større oppmerksomhet rundt livsynspolitikk.

Hva har dere selv gjort for å få dette på agendaen?

– Vi oppfordrer våre lokallag og tillitsvalgte til å være spesielt aktive overfor politikerne når det er kommunevalg, svarer hun.

Kirkedirektør Jens-Petter Johnsen erkjenner at Den norske kirke i liten grad bruker sine lokale ambassadører til å påvirke kirkepolitikken i kommunene.

– Vi har en oppgave foran oss med å utfordre partiene foran lokalvalg, sier Johnsen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk