Nyheter

Spyler vekk Frps bensin-øl

Øl på bensinstasjonen? Nei, det trenger vi ikke, sier Thomas Sørflaten og spyler jobbilen. Fremskrittspartiet vil gjøre øl langt mer tilgjengelig.

Nordmenn elsker øl.

Vi drikker importert øl, kortreist øl og hjemmelaget øl.

Målt i liter skummende drikke, svelget hvermann unna 272 millioner liter øl i fjor – opp fra 253 millioner liter i 2014, forteller Bryggeriforeningen.

Men siden Stortinget satte korken hardt på i 1998 og knesatte reglene for utsalgssteder, er det bare dagligvarebutikker som har hatt mulighet til å selge øl – i tillegg til de som serverer over disk.

Nå vil Fremskrittspartiet gi folket mer øl. I utkastet til nytt partiprogram vil de at alle som svinger innom en bensinstasjon eller stikker innom en kiosk, skal finne øl i kjøleskapene.

LES MER Venstre og Frp sammen i ølopprør

Frp ønsker likebehandling

– Vi ønsker å likebehandle bensinstasjonene og kioskene med dagligvarebutikkene, sier Bård Hoksrud (Frp), stortingsrepresentant og medlem av programkomiteen.

– Men å åpne for øl i kiosker og butikker er en betydelig liberalisering, hvorfor ønsker Frp på denne måten å gjøre alkohol langt mer tilgjengelig?

– Det handler ikke så mye om økt tilgjengelighet. Programpunktet handler om prinsipper. Når grensene mellom særlig bensinstasjoner og dagligvarebutikker forsvinner, må regelverket tilpasses.

Flertallet i komiteen skriver at kiosker og bensinstasjoner gis «anledning til å søke om salgsbevilling for alkoholdige drikkevarer på lik linje med dagligvarenæringen for øvrig». Men et mindretall tar dissens og vil stryke ølpunktet.

– Noen er skeptiske til å gi kiosker rett til ølsalg, forklarer Hoksrud.

LES OGSÅ: Ros til Høyre – ris til Frp

Kunder takker nei

Bensinstasjonskundene Vårt Land snakker med i Oslo øst er samstemte:

– Øl kjøper jeg i dagligvarebutikken. Det handler om planlegging, sier Thomas Sørflaten.

– Øl her på bensinstasjonen? Nei, det trenger jeg ikke. Vi trenger ikke å øke tilgjengeligheten på alkohol, mener Roy Fenstad.

– Gi meg heller søndagsåpne butikker, utvidet ølsalg er det ikke behov for, sier en som ikke vil i avisen med navn og bilde.

– Men, Sørflaten, hva om du klokken ti på kvelden har lyst på øl, og det er tomt hjemme, ville det ikke være greit å kunne stikke innom bensinstasjonen eller en kiosk i nærheten?

– Nei, tilbudet trengs ikke. Har jeg ikke husket å kjøpe øl på butikken, drikker jeg vann, smiler Sørflaten.

Utsalg trenger inntekter

Frp er ikke alene om å ønske øl i flere hyller. Bransjeorganisasjonen for kiosk- og bensinstasjonsforhandlerne, Virke Kiosk Bensin Service, ønsker at deres nærmere 2.500 medlemsbedrifter skal få by fram brune drikker på flaske eller boks.

Virke KBS mener dagens lovverk trekker opp kunstige grenser; en dagligvarebutikk – med ølbevilling – kan selge bensin, men en bensinstasjon som selger dagligvarer kan ikke selge øl. For Virke KBS handler ølsalget om å styrke næringsgrunnlaget.

Forslaget er fremmet flere ganger – og avist like mange ganger, senest i fjor høst.

Bryggerier mener ingenting

I Bryggeriforeningen var man lenge i mot å gi dagligvarebutikkene konkurranse om ølkundene. Nå sier direktør Petter Nome at foreningen ikke har et standpunkt i saken Frp kjemper for.

– Etter samtaler med medlemmene har vi konkludert med at Bryggeriforeningen ikke har en bestemt oppfatning i spørsmålet om å gi kiosker og bensinstasjoner mulighet til å selge øl.

Nome sier at dette derfor blir en sak mellom utsalgsbransjene og myndighetene.

Konkurransetilsynet kritisk til diskriminering

Det var Bondevik I-regjeringen som fikk knesatt forskjellsbehandlingen av dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner. Til skummende protester fra Høyre og Fremskrittspartiet vedtok Stortinget i 1998 at bensinstasjoner og kiosker skal nektes ølsalg.

Konkurransetilsynet sa seg kritiske til Stortingets ølpolitikk: «Ettersom skillet mellom de tre omtalte typer virksomheter viskes ut, vil forskriften som forbyr salg av øl i kiosker og bensinstasjoner, innebære en direkte diskriminering av de utsalgene som faller inn under betegnelsen kiosk eller bensinstasjon til fordel for de forretningene som betraktes som dagligvareforretninger.»

Droppet EU-kvoten

Snart 20 år senere vil Frp skrote ølsalgreglene de borgerlige budsjettkameratene Venstre og KrF fikk innført. Programpunktet om kiosk- og bensinøl har erstattet punktet som fikk store medieoppslag i 2013. For fire år siden ønsket det alkoholliberale partiet at «Norge skal følge EUs regler for import av alkohol og tobakk».

Konkret betød det at hver nordmann over 18 år skulle få ta med seg et berg av tollfrie drikkevarer etter en tur over grensa til et naboland:

110 liter øl, 90 liter vin, 10 liter sprit og 20 liter sterkvin.

– Hvorfor forsvant EU-kvoten fra Frps program, Hoksrud?

– Noe måtte ut, og da var dette et greit punkt å ta vekk, forklarer programsnekkeren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter