Nyheter

Speider etter fluktveier fra fattigdom

Verdens­ 200 rikeste ­mennesker er ­rikere enn hele Afrika til sammen. De afrikanske ­mennene på bildet har flyktet med båt til Europa, der de jakter på en bedre framtid.

Den humanitære organisasjonen Action Aid foreslår radikale mottiltak for å redusere globale forskjeller. Den økende ulikheten bidrar til økt flyktningtrykk mot Europa, der minst 880 flyktninger og migranter sannsynligvis har druknet i Middelhavet bare den siste uken.

LES OGSÅ: Alle får mer, bortsett fra én gruppe

Største hundring

I ny rapport lanserer Sør-Afrika-baserte Action Aid en rekke tiltak for å minske et økende gap mellom fattige og rike, både mellom og innen land.

– Ekstrem ulikhet er den største hindringen i kampen for å gi samfunnsgrupper makt til å realisere sine menneskerettigheter, fastslår Action Aid. Tallene om den økende ulikheten er mange og slående:

De 64 rikeste menneskene i verden kontrollerer like store verdier som de 3,5 milliarder fattigste menneskene i verden til sammen, altså halvparten av klodens innbyggere.

Verdens 40 prosent fattigste som har skulle hatt 40 kroner av hver hundrelapp hvis alle var like rike, rår bare over 5 kroner av hver hundrelapp.

En amerikansk administrerende direktør tjener i snitt 375 ganger mer enn sine ansatte, sammenlignet med 30 ganger mer for drøye 30 år siden.

En person blant den rikeste prosenten står for 175 ganger større karbonutslipp enn en person blant verdens 10 prosent fattigste.

LES OGSÅ: Vil knuse sju myter om ulikhet og økonomisk vekst

Mot dette bakteppet – der en av ulikhetens konsekvenser er at mer enn 800 millioner mennesker daglig må gå sultne til sengs – har Action Aid en rekke forslag til hvordan enkeltland og det internasjonale samfunn kan minske ulikhetene:

Skatt: Kreve inn formuesskatt.

Omsorg: Anerkjenne, omfordele og redusere kvinners ubetalte omsorgsbyrde.

Bedriftsdemokrati: Øke ansattes medinnflytelse i selskaper.

Lønn: Innføre maksimumslønninger som begrenser hvor mye mer sjefene kan tjene enn de ansatte.

Innflytelse: Sette tak på hvor mye private kan finansiere partier og politiske kampanjer.

LES OGSÅ:– Kutt gjør mer skade enn godt

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter