Nyheter

Sparte millioner på ny avtale med Simonnes

Det konkluderer advokatfirmaet med. Men verdivurderingene blir ikke offentliggjort.

Rapporten viser at konsernet sparte mellom 7,8 og 13,1 millioner kroner på de nye avtalene, sammenlignet med de opprinnelige.

Rapporten ble fremlagt på ekstraordinær generalforsamling tirsdag, etter krav fra Mentor Mediers største aksjeeier, Mushom Invest (v/Jan Erik Mushom). Han krevde redegjørelse fra styret om forhold knyttet til avtalene som er inngått mellom sjefredaktør Helge Simonnes og Mentor Medier AS. Selskapets styre ba Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange om gjennomgang av avtalene.

Den ekstraordinære generalforsamlingen vedtok ved akklamasjon å godta styreleder Håkon Jahrs redegjørelse for avtalene, med hans henvisning til den juridiske gjennomgangen.

Pressestøtte

Rapporten konkluderer med at avtalene er uproblematiske i forhold til regelverket for pressestøtten. Den påpeker også at styret i Mentor Medier forholdt seg til vedtaket i selskapets generalforsamling når det gjelder kjøpet av Helge Simonnes' aksjepost, og at kjøpet ikke var i strid med aksjelovens likhetsprinsipp. De finner ingen selskapsrettslig betydning i at aksjene som ble ervervet fra Helge Simonnes, ikke var eid av ham personlig, men av hans deleide selskap Kamato.

Offentliggjøring

Mushom Invest krevde også offentliggjøring av verdivurderingen fra Kjelstrup & Wiggen Consulting i forbindelse med konsernets kjøp av egne aksjer fra Helge Simonnes.

Styreleder Håkon Jahr sa at av hensyn til selskapets interesser er ikke en slik offentliggjøring verken vanlig eller tilrådelig, og anbefalte generalforsamlingen å stemme mot forslaget.

Etter skriftlig avstemming falt forslaget med støtte fra 74,34 prosent av stemmene.

– Jeg er fornøyd med den betydelige majoriteten som stemte mot forslaget, sier styreleder Håkon Jahr.

Innflytelse

Jan Erik Mushom var ikke overrasket over resultatet.

– Poenget mitt har vært at styret har vært i for sterk grad styrt av administrasjonen, eierne må få sterkere innflytelse, sier Mushom som trakk kravet om ny ekstraordinær generalforsamling i januar.

Avtalene mellom Helge Simonnes og Mentor Medier har vært gjenstand for kritikk fra mange hold.

Leder for redaksjonsklubben (tilknyttet Norsk Journalistlag) Alf Gjøsund var kritisk til avtalene mellom Helge Simonnes og Mentor Medier.

– Du påpekte mangel på moderasjon fra sjefredaktøren, hva er klubbens kommentar til det etter å sett den juridiske gjennomgangen?

Feilslutninger

– Besparelsen for Mentor medier er ifølge denne rapporten høyere enn det vi har fått stipulert. Det er vi glade for. Vi merker oss også at mye av den kritikken avtalen har fått er basert på feilslutninger. Men vår uttalelse var verken knyttet til dette eller til tvil om avtalens juridiske gyldighet. Den var knyttet til kontrasten mellom Simonnes sine vederlag og den moderasjonen vi har måttet vise i våre lønnsoppgjør fordi vi er en pressestøttemottakende avis, sier klubbleder.

– Mentors styre har selv sagt at nye ledere i avisen ikke vil få avtaler som ligner på den Simonnes har fått. I det ligger det etter vår oppfatning en innrømmelse av at avtalen ideelt sett ikke burde vært så høy. Vårt land bør ikke ha lønns- og kompensasjonsavtaler som fører til et så stort press på avisens omdømme som disse avtalene har gjort. Det er tilstrekkelig grunn for oss til å be om moderasjon, sier Gjøsund.

Sjefredaktør Helge Simonnes sier at rapporten er dekkende for hvordan han selv oppfatter saken.

– Jeg håper den grundige behandlingen bidrar til å sette sluttstrek for denne saken, sier Simonnes.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter