Nyheter

Spår tøff debatt om innvandring

Tor B. Jørgensen tror innvandringsmotstand blir kontroversielt blant kristne framover. – Dette er allerede tabu, mener flere.

– Jeg tror innvandringsspørsmålet vil bli et av de mest brennbare stridstemaene i kirken i årene som kommer, sier biskop emeritus Tor Berger Jørgensen.

Han mener det vil «være tabu å være innvandringskritisk i mange kirkelige miljøer.»

Han får støtte av faglig leder i tankesmien Skaperkraft, Øyvind Håbrekke.

– Det finnes mange moderate, kirkelig engasjerte mennesker som er skeptisk til innvandring, men føler at dette er tabubelagt, sier han.

– Vil bli kontroversielt

Fredag holder bevegelsen Korsvei et folkemøte hvor kirken, og da forstått i bred forstand, sitt forhold til politikk skal diskuteres. Pensjonert biskop Tor B. Jørgensen skal være en av paneldeltagerne og sier han vil peke på temaer han mener vil bli viktige for kirken fremover.

– Jeg tenker da på miljøutfordringen og innvandringsspørsmålet, og da særlig det siste, siden miljøutfordringen tross alt er generelt anerkjent som en utfordring i politiske og kirkelige miljøer, sier han.

Jørgensen mener innvandringsspørsmålet kan skape stor strid i kirken i årene som kommer.

– Jeg tror både innvandringskritiske og innvandringsvennlige vil bruke Bibelen og kristne referanser for å begrunne sine syn. Innvandringsminister Sylvi Listhaug brukte jo for eksempel Jesu nestekjærlighet for å begrunne hvorfor hun mente det var riktig å hjelpe flyktninger i deres nærområder, og ikke i Norge, sier han.

Moderate blir urolige

Skarperkafts Øyvind Håbrekke er skeptisk til den polariserte innvandringsdebatten som han mener også preger kirkelige miljøer i Norge. Han tror kirkelige ledere er livredde for å bli assosiert med den innvandringskritiske høyresiden.

– Enten er du mot innvandring og for kulturarven, eller så er du for innvandring og litt reservert når det kommer til å forsvare norske tradisjoner, sier han og etterlyser en norsk Angela Merkel.

– Hun har åpnet grensene, men er likevel tydelig på Tysklands kristne kulturarv og at landets nye innbyggere må rette seg etter denne. Vi mangler en norsk stemme som snakker om en grenseløs nestekjærlighet, og samtidig er tydelige på at Norge er et kristent land, sier Håbrekke.

– Gjør ikke biskopene i Den norske kirke dette?

– De virker reserverte når det kommer til å bevare den kristne kulturarven. Halvparten av dem var for eksempel i mot å ta inn igjen K-en i KRLE-faget, forteller Håbrekke.

Han mener dette gjør mange politisk sentrumsorienterte kirkemedlemmer urolige.

– Det er dette som gir Sylvi Listhaug så mye politisk rom når hun spiller på «Norges kristne kulturarv» i sin retorikk. Men det trenger ikke å være noen motsetning mellom denne kulturarven og en human og mer åpen innvandringspolitikk, sier Håbrekke.

«Kjenner ikke grenser»

Biskop emeritus Jørgensen «forstår at noen er bekymret for at Norges kristne kulturarv kan bli truet av mennesker med andre religioner kommer til landet.»

– Mener du Bibelen og den kristne tradisjon er enstydig når det kommer til hva kristne bør mene om innvandring?

– Jeg mener Bibelen er klokkeklar i sitt radikale syn på menneskeverd og nestekjærlighet, en radikalitet som ikke tar hensyn til grenser, nasjonaliteter eller ulik kulturbakgrunn, innenfor gjeldende internasjonale avtaler og forpliktelser, sier han.

– Er det tabubelagt å være innvandringskritisk i kirken?

– De innvandringsfiendtlige vil nok kunne føle seg fremmedgjorte overfor kirkens måte å håndtere disse spørsmålene på, svarer Jørgensen, som likevel mener det er bred oppslutning om kirkens innvandringspolitikk i dag.

– Men jeg tror det vil bli sterkere fronter på begge sider i årene som kommer, legger han til.

«Svartelistet»

– Det er helt klart tabubelagt å være innvandringskritisk i Den norske kirke, sier prest Thor-Arne Ervik, som er sokneprest i Dyrøy i Nord-Hålogaland. Han vil av den grunn ikke uttale seg mer om saken.

Det vil imidlertid Bjørn Lian, som er sokneprest i Karlsøy i Nord-Hålogaland og tidligere kommunestyrerepresentant for Frp.

– På bakgrunn av min kristne tro mener jeg at man bør hjelpe flyktninger i nærområdene, fordi det er der vi kan hjelpe flest mulig. Jeg er også skeptisk til at islam får fotfeste i Norge, sier han.

Lian opplever heller ikke at hans innvandringssyn er stueren i Den norske kirke.

– Jeg er pensjonist snart, og kan derfor uttale meg som jeg vil, siden jeg ikke skal søke på nye jobber. Men hvis jeg hadde vært yngre hadde jeg ikke turt å si noe. Man blir svartelistet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter