Nyheter

Sp-fronter om «kirkens arvesølv»

Kirkefolk i Sp gikk i kraftig forsvar da det handlet om å tømme kirkefondet OVF og gi milliardverdier til kommunene.

Sps sentralstyre stiller seg bak et programforslag om å bruke mer av avkastningen fra Opplysningsvesenets fond (OVF) til kirkevedlikehold.

Men Fylkeslaget i Troms er så lei av hele OVF at de ba landsmøtet vedta å avvikle fondet og gi alle midlene til kommunene.

– OVF er noe vi skal sette høyt i disse dager. Det bidrar til at vi tar vare på vår kristne og humanistiske kulturarv, sa Johan Edvard Grimstad, partiets fremste fylkespolitiker i Østfold, i et forsvarsinnlegg.

Grimstad har lang og variert bakgrunn fra kristelig sektor og som festivalsjef for Oase.

– Jeg vil advare mot at vi tapper fondet og overfører det til kommunene. Midler fra OVF går blant annet til trosopplæringstiltak, sa fylkesleder Olav Myklebust i Møre og Romsdal, som også er medlem av Kirkerådet.

LES OGSÅ: Sp-jakt på «kirkens arvesølv»

Dyr betaling

De to gikk til aksjon på talerstolen etter at ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo fra Salangen hadde frontet forslaget fra Troms Sp: «Opplysningsvesenets fond bør oppløses, og fondets verdier overføres landets kommuner».

Som Vårt Land skrev fredag anses OVF som en brems for næringsutvikling i kommuner, men for Prestbakmo handlet det også om midler:

– Arealet som OVF eier og leier ut til kommuner er for dyrt. Stiftelsen står der høy og mørk og krever inn alt for mye per tomt. Vet du hva din kommune betaler til OVF? Spør dem – og du vil få en ubehagelig overraskelse, sa hun til Sp-delgatene.

LES OGSÅ: Bondetopp fra bibelbeltet bekymret for KrF

«Forhistorisk, udemokratisk»

Prestbakmo serverte en rekke priseksempler som i følge henne selv var knalltøff kost, ikke minst for bypolitikerne i Tromsø. Hun hadde mer på lager:

– Vedlikeholdet av kirkene er det jo kommunene som betaler. Mens OVF finansierer prestegårder og ansatte i OVF. Kirkens Hus ved Oslo Børs er eksempelvis blant «kirkelige formål».

Hun stemplet OVF som «forhistorisk, udemokratisk og et kostbart hinder for utvikling i bygd og by.»

Østfold-topp: OVF tar vare på kulturarv

Østfold-toppen Grimstad reagerte på fremstillingen. Spørsmålet om hvordan OVF forvalter ressurser i kommuner er noe man kan jobbe for å rette opp. Men det er noe mye større OVF bidrar med:

– OVF tar vare på en del av vår kulturarv og en sikkerhet for verdier som vi har. Verdier som nasjon, kultur og folk. Fondet må ikke forvitre på noen få år for at det skal settes inn i kommunekasser.

Olav Myklebust sa til forsamlingen at OVF slett ikke bare er penger som går til Kirkens Hus i Oslo. Overfor Vårt Land poengterer han:

– Dette er dessuten et grunnlovsspørsmål. Skal man endre rammene for OVF er dette noe som tar tid, sier kirkerådsmedlemmet i forsamlingen.

LES OGSÅ: «Forsvarskamp for «norske» troskroner»

Hva OVF gjør

OVFs verdier består først og fremst av prestegårder, store skoger og verdipapirer. Fondet har senere år rådet over verdier på 8 milliarder kroner, men skal i følge loven vedlikeholde prestegårder og gi tilskudd til kirkeformål.

OVFs ledelse påpekte i Vårt Land fredag at det er grunnlovsfestet at fondets midler og verdier skal komme Den norske kirke til gode. Direktør Ole-Wilhelm Meyer sa dette om forslaget fra Troms:

«Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen, og beklager at noen oppfatter det slik. Vi opplever et godt samarbeid med de fleste kommuner og lokalsamfunn, og legger stor vekt på å komme lokale initiativ i møte. Dette arbeider vi også hele tiden med å forsterke og forbedre».

Finne midler

– Det problematiske er at vi hvert år må putte penger inn i kirkebygget, samtidig som vi må lete opp mange tusen for å betale OVF for leie. Vi opplever ikke dette som rett. Derfor må denne diskusjonen ut i dagslys, sier Sigrun Wiggen Prestbakmo.

Avstemningen om programpunktet finner sted søndag formiddag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter