Nyheter

Forsvarskamp for «norske» troskroner

Ola Borten Moe kjemper for å få landsmøtet til å reservere trosstøtten for norske borgere. Vil integrere i Norge med «arven etter Wergeland og Bjørnson».

I sin tale om nytt Sp-program la nestlederen trykk på saken om å endre statstøtten til tros- og livssynsorganisasjonene.

– Her er det mange sterke meninger, konstaterte Borten Moe.

Selv om partiets sentralstyre ikke anbefaler forslaget om å beregne støtten med utgangspunkt i statsborgerskap, forsøker Borten Moe å overtale landsmøtet.

Avgjørelsen faller søndag morgen. Da voteres det over enkeltpunktene i det nye programmet, og altså den splittende saken om trosstøtten.

LES OGSÅ: Sp i åpen kamp om trospenger

Bortens egen huskeliste.

I talen kom han med sin egen «huskeliste i saken:

– Husk: Statsstøtten til de politiske partiene er en funksjon av valgresultat og dermed statsborgerskap, sa han og fortsatte:

• Husk at vi trenger bedre kontroll med disse pengene. Det har saken med den katolske kirken vist.

• Husk også at likebehandlingsprinsippet er «dratt langt nok allerede i dag».

– Vedlikehold av de fleste kirker utløser støtte til alle andre trossamfunn. Å ta vare på kirkene våre er like mye kulturminnevern som det er trosstøtte.

• Husk – at Sp vil oppgradere betydningen av statsborgerskapet og vil at de som flytter hit skal søke norsk statsborgerskap om de vil være her.

– Da må statsborgerskapet bety noe, sa han.

LES OGSÅ: Sp jakter på «kirkens arvesølv»

Wergeland og Bjørnson

Borten Moe erklærte at Sps nye program er et program for «fortsatt nasjonsbygging» i Norge.

– Vi viderefører arven etter Wergeland og Bjørnson. Vårt prosjekt er et inkluderende og frigjørende prosjekt, tuftet på fremtidsoptimisme og fellesskap, sa Borten Moe.

Sps nasjonsbyggerprosjekt handler om å bygge tillit mellom samfunnsgrupper. Det er avgjørende for hele velferdsstaten.

– Det er mange eksempler på parallellsamfunn og utenforskap ikke langt fra våre grenser. Det må ikke få skje her. Derfor må nasjonen vår stadig utvikles og tilpasset tida vi lever i. Dette er ikke uttrykk for en usunn og ekskluderende nasjonalisme, sa han.

Bli stemplet for «trollet i sola»

Derfor ønsker han et krafttak for integrering. Det handler om deltakelse, felles areaer og «åpenhet og samtale rundt kultur og verdispørsmål».

– Av og til må trollet trekkes fram i sola. Og dere, vi vil bli forsøkt stemplet for dette. Det skal vi ta det med stor ro og ikke la oss vippe av pinnen, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter