Nyheter

Solgt som 
sexslave av IS

Tusener av kvinner tas til fange av IS for å brukes som sexslaver. – De er martyrer, sier de religiøse lederne i området.

Da IS tok byen Sinjar i fjor, visste Shana hvilken fare som var kommet. Hun tok med seg niesen for å kunne late som om hun var gift og mor. Det virket ikke.

Hun ble tatt til fange, sperret inne i en hytte i syv dager uten mat og vann. Så ble hun solgt som sexslave.

De neste syv månedene ble Shana solgt videre til fem ulike IS-krigere, flere av dem var fremmedkrigere.

– De var slemme mot meg, sa hun til Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, da de møttes i en flyktningleir i Nord-Irak for to uker siden.

LES OGSÅ: Frykter IS-fotfeste på Gazastripen

Døde øyne

– Øynene var helt døde da hun fortalte. Det var bare en sjelden gang hun skalv litt i underleppen, ellers holdt hun alt tilbake og fortalte helt nøkternt. Det var åpenbart at hun hadde enorme traumer, sier Helland.

Under besøket møtte Helland mange jenter og kvinner, som hadde klart å rømme fra IS’ sexslaveri. Felles for dem alle var den konstante redselen og traumene etter det de hadde opplevd.

– Jeg har vært i mange konfliktområder, men historiene til disse jentene og kvinnene er noe av det grusomste jeg har hørt. Det er noe med den organiserte og bevisste måten IS bruker voldtekt og seksuelt misbruk på som gjør det ekstra grusomt. Det er mange av historiene jeg ikke orker å gjenfortelle, fordi de var så forferdelige, sier Helland.

Kirkens Nødhjelp bistår i flyktningleirene i området med rent vann, sanitærforhold og hygienetiltak for 100.000 mennesker som har flyktet fra IS.

LES OGSÅ: – IS har henrettet over 3.000 i Syria på ett år

Martyrer

Seksuelle overgrep og voldtekt brukes mye i mange krigsområder i verden. Svært ofte opplever kvinnene som klarer å komme seg unna at de fryses ut av samfunnet og familien. Skam og synd er ofte brukt som begrunnelse. Men i Nord-Irak har de religiøse lederne for yazidene, en religion som er utbredt i området, tatt et helt annet standpunkt.

– Kvinnene er martyrer, sier de. «Menn som kommer hjem med torturskader etter krig er martyrer. Det er også disse kvinnene. De har kjempet vår sak», sier Helland når hun gjenforteller hva en av prestene fortalte. Av sikkerhetsmessige årsaker vil hun ikke oppgi hans navn.

Yazidenes tro er monoteistisk og har tatt opp i seg elementer fra jødedom, kristendom, islam og zoroastrisme. Religionen og folket er utbredt i kurdiske områder i Irak, Iran, Armenia og Georgia.

LES OGSÅ: IS påtar seg ansvaret for massakre i Tunisia

Tvangsekteskap

Det anslås at mellom 3.000–4.000 kvinner kan ha blitt fanget av IS og blitt seksuelt misbruk. En rapport fra Human Rights Watch fra februar konkluderte med at IS-styrker gjennomfører systematisk og organisert voldtekt, seksuelt misbruk og tvinger kvinner og jenter inn i ekteskap i Nord-Irak.

Baba Sheikh, en religiøse yazidi-leder, sa allerede i september at samfunnet måtte ta godt imot de voldtatte ofrene som klarer å rømme. I februar holdt han en ny, tydelig appell.

– De som overlever er rene Yazidis og ingen må stille spørsmål ved om de er rettroende. Det de har opplevd har vært utenfor deres kontroll. Derfor må vi støtte disse ofrene så de kan få leve et så normalt liv som mulig, sa Sheikh.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende noe sted i verden, sier Helland.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Søkt hjelp

Hun er ikke i tvil om at den tydelige anerkjennelsen fra religiøse leder har betydning.

– At de religiøse lederne tar et så klart standpunkt, og så tydelig setter disse kvinnen på dagsorden, betyr alt for hvordan kvinnene tas imot. Det er nesten ikke humanitær hjelp i dette området. Kvinnene som klarer å rømme og kommer tilbake, må få hjelp av lokalsamfunnet og familien.

Også Human Rights Watch skriver på sine hjemmesider at yazidi-ledernes støtte til de voldtatte kvinnene ser ut til å beskytte dem. De mener også at det har ført til at flere har søkt hjelp.

Torturert

Shana ville ikke fortelle mye om hvordan de seksuelle overgrepene foregikk.

– «De var slemme mot meg», gjentok hun når vi spurte om overgrepene. Ellers fortalte hun også at det var blitt brukt tortur mot henne, for at hun skulle lære seg å være stille, ikke skrike og lignende, sier Helland.

Den lille jenta Shana tok med seg da IS inntok byen, ble med henne hele veien mens hun ble solgt som sexslave fra soldat til soldat.

Da Kirkens Nødhjelp besøkte den lille familien i flyktningleiren løp den lille jenta rundt og lekte – men uten å lage en lyd.

– Jeg orker ikke tenke på hva hun har opplevd, sier Helland.

Tar livet sitt

Hun møtte også yngre jenter som hadde blitt holdt som sexslaver.

– Men det er færre av de yngste, for de klarer ofte ikke å rømme, sier Helland.

Den yngste jenta Helland møtte var Inra på 16 år.

– Hun gråt hele tiden.

LES OGSÅ: Kristne tvinges til forsoning

En av de ansatte i leiren fortalte Helland om en mor i flyktningleiren, som hadde blitt oppringt av datteren sin. Datteren var tatt til fange av IS. Hun hadde klart å få tak i en telefon og ringt moren sin.

– Hun fortalte moren at hun skulle bli tvangsgiftet til en soldat til helgen. «Men ikke bekymre deg, mamma. Jeg har fått tak i et tau, så jeg skal ta livet av meg før det», gjenforteller Helland.

Selvmord er ikke uvanlig i dette området. Under besøket i Nord-Irak snakket Helland med en lokal organisasjon som jobber med å kartlegge hvor mange kvinner som har blitt tatt som sexslaver av IS og konsekvensene. Organisasjonen sier selvmordsraten har skutt i været.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter