Nyheter

Solberg: – Kirken har ikke veto i konvertittsaker

Biskopen og statsministeren diskuterte saker der asylsøkere bruker kristen tro som grunnlag for opphold.

– Jeg har ikke grunnlag for å si at de har vært naive, men det er opp til domstolene og UNE til slutt å gjøre seg opp en helhetsvurdering.

Slik svarer statsminister Erna Solberg (H) på spørsmål fra Dagen om kirkens menn og kvinner har vært naive i sitt engasjement for asylsøkere som påberoper seg kristen tro som grunnlag for opphold i Norge.

LES OGSÅ: Pinsevenner vitnet – konvertitt får bli

– Kan aldri få vetorett

Hun understreker at domstolene og Utlendingsnemnda (UNE) bør lytte til «kompetansen og dem som har vært nær» asylsøkeren.

– Men vi kan aldri gi vetorett til et trossamfunn på dette, fordi det er en juridisk gjennomføring av et lovkrav i Norge på å vurdere konvertitter, sier Solberg til Dagen.

Tirsdag møtte hun lederen for biskopene i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, for å snakke om situasjonen for asylsøkere som er blitt døpt mens de har bodd i Norge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– En svært alvorlig sak

– Jeg har skrevet brevet til statsministeren fordi dette er noe Bispemøtet over tid har vært veldig engasjert av og tydelige om. For oss er dette en svært alvorlig sak som gjelder grunnleggende menneskerettigheter som religionsfrihet og ytringsfrihet, sa Byfuglien til Vårt Land i april.

LES OGSÅ: – Vi kan vinne Reza-anke

Menigheter og kirkeledere har i flere år engasjert seg i sakene til asylsøkere som er blitt en del av den lokale menigheten. I vinter ble det stor oppmerksomhet om den unge afghaneren Reza, som ble sendt ut av landet noen uker før saken hans kom opp for Oslo tingrett.

Han hadde fått avslag i alle forvaltningsinstanser og valgte derfor å gå til sak mot UNE. Både Stavanger ­biskop og soknepresten i Varden menighet vitnet til fordel for Reza, men tingretten ga UNE medhold.

– Underkjennelse av kirkens kompetanse

Byfuglien har overfor Vårt Land understreket at Bispemøtet «er innforstått med at det ikke ligger til oss å gå inn i en enkeltsak», men mener «at praksis i norsk forvaltning og rettspleie ofte innebærer underkjennelse av kirkens kompetanse når det gjelder vurderingen av troskonvertitters trosskifte».

– Når ansvarlige i kirken står fram og vitner for en persons troverdighet om trosskifte, er det vanskelig å se at noen andre kan vurdere det bedre, uttalte hun i april.

LES OGSÅ: Jobber på bibelskole - får ikke opphold

I starten av mars la advokat Cecilie Schjatvet en rapport der hun kritiserte utlendingsmyndighetene for å lytte for lite til kirkelige miljøer i sin håndtering av konvertittsaker.

Etter møtet uttaler Byfuglien blant annet til Dagen:

– Problemet er ikke at kirkens prester og biskoper blir underkjent, det alvorlige er at noens tro ikke blir tatt på alvor.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter