Nyheter

Snakker søndag

Stortingstopper forbereder nå forhandlinger for å få til en avtale om søndagsåpent.

Etter at Venstre-leder Trine Skei Grande for snart to uker siden lanserte en justert modell for søndagsåpent, skal Høyre og Frp være klare til å få på plass en snarlig avtale.

Vårt Land får bekreftet at topper på borgerlig side ved siden av å tenke valgkamp også snakker om en søndagsløsning. Opplegget er at de parlamentariske lederne i Høyre, Frp og Venstre skal sette seg ved forhandlingsbordet.

Fra blå side signaliseres det at KrF nå er nærmest avskrevet som samtalepartner i søndagssaken. I et svar til Vårt Land opplyser KrF-leder Knut Arild Hareide at han ikke har fått noen invitasjoner til samtaler av noe slag.

Før sommeren var situasjonen åpnere. Da hadde sentrale Høyre-aktører i søndagssaken tro på at KrF til slutt ville forhandle for å gjøre sitt til at et kompromiss ble mest mulig restriktivt.

LES OGSÅ: Skaper et annerledes Venstre-rike

Venstre-nøkkel

Men kort etter at Venstre-lederen tidlig i valgkampen presenterte sin reviderte søndagsløsning, slo Hareide døren igjen:

– Jeg ser ikke at denne skissen er noe KrF kan gå inn og forhandle om, sa Hareide til Vårt Land for to uker siden.

Venstre har de avgjørende stemmene dersom Høyre/Frp-regjeringen vil fremme lovendring som utvider handelen på søn- og helligdager. Selv om de skal forhandle med Høyre og Frp, kan Venstre i praksis si «hit, men ikke lenger».

Venstre har programfestet at kommunene skulle få bestemme alle åpningstider selv. Men ikke minst fra ordførerhold i partiet har motstanden vært stor.

LES OGSÅ: KrFs nye søndagsdrøm

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mellomvei

Derfor lanserte partileder Grande selv mellomveien – etter å ha orientert sentralstyret i partiet:

Kommuner skal selv få definere om de tilfredsstiller krav til å være turistkommune – uten fylkesmannens ja eller nei. Slik kan de nemlig få unntak fra lukkereglene. I tillegg åpner Venstre for flere handelssøndager a la ordingen man har i advent. Venstre mener selv de da fremstår med en begrenset reform.

Dersom Høyre, Frp og Venstre finner en snarlig løsning – mest sannsynlig etter valget – kan det være et lettere løp for regjeringen å få satt en minimert søndagsreform ut i livet.

LES OGSÅ: LO-lederen mener søndagsbarnehager tvinges fram

Mykere Frp

Innad i regjeringen er det Frp som har ivret mest for å innføre full søndagshandel. Men etter at kulturminister Thorhild Widveys høringsrunde viste massiv motstand, har også Frp-topper moderert seg.

I NRKs partilederdebatt sa Frp-leder Siv Jensen dette:

– Det er i alle fall sånn at vi må finne frem til en enighet mellom Høyre, Frp og Venstre, for å finne en løsning. Da må vi i alle fall sette oss ned og diskutere innretningen. Det å tenke seg en kommunal løsning er ingen dårlig ide.

LES OGSÅ: – Fortsatt fritt frem for søndagsåpent

Solberg-håp

Statsminister Erna Solberg setter sin lit til at søndagsforhandlinger munner ut i en løsning. Overfor Vårt Land nylig, sa hun dette om Venstres skisse:

– Vi skal sette oss ned og snakke sammen. Så får vi se hva resultatene blir.

– Har du håp om at KrF også kan bli del av en avtale?

– KrF har sagt nei til ytterligere liberaliseringer. Det er en utfordring, for det er jo dette vi forhandler om, svarer Solberg.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter