Nyheter

KrFs nye søndagsdrøm

Får KrF det som de vil, vil hovedstaden én gang i måneden forvandles til en folkefest.

Etter Venstres nylige forslag om å la kommuner selv definere ­turistområder med søndags­åpent, har striden om søndag for alvor beveget seg inn i kommunevalgkampen.

Det har vekket motstanderne til ny mobilisering. Men KrF-­ ideolog Erik Lunde mener partiet kan bedre enn kun protest:

– Spørsmålet om søndagsåpne butikker blir selvsagt et spørsmål om ja eller nei. Men jeg tror de som ønsker søndagen som en ­annerledes dag, må si mer enn nei, sier Lunde.

LES MER: Søndagen er for alvor kommet inn i kommunevalgkampen

KrFs alternativ

Oslo-toppen vil at partiet også skal være i front med å vise frem alternativer. Han slenger sin egen søndagsvri inn i potten.

– Vi må vise at søndagen kan være noe annet enn ukas øvrige seks dager, og at søndagen kan handle om mer enn konsum, sier Lunde.

For å gjøre det henter han ­inspirasjon fra Bristol, England, et land som allerede har innført søndagsåpent.

Byen, som også har vært ­kåret til Europas miljøhovedstad, kjører nå kampanjen «Make Sundays Special» for tredje året på rad. Arrangementene er initiert av Bristols egen ordfører, og innført som en motvekt mot kommersialisering. Én søndag i ­måneden stenges alle gater for trafikk, og innbyggerne inspireres til å droppe kjøpesenterturen. I stedet fristes de med gjøglere, matboder, sykler og akrobatikk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Markedsboder

Ideen kom til Lunde etter et studiebesøk. ­Akkurat hvordan det skal gjennomføres i Oslo, vet han enda ikke. Men han mener Bristol gir god inspirasjon, med sine ­quizer, byvandringer, pikniker, markeds­boder og mobile vannsklier.

– Du nevner markeder – men det innebærer også konsum, slik som søndagsåpne butikker?

– Det er ingen partier som ­ønsker å stenge av søndagshandelen helt. Men søndagsåpne ­butikker vil gi et enormt kommersielt press, ved at alle butikker og kjøpesentre blir åpne. Det er stor forskjell på full handel, og det å handle en antikvitet eller et glass eplechutney fra en bonde i Hardanger.

Høster støtte

Lunde vil ha flere hoder med på å utvikle sin alternative søndagsidé. Miljøpartiets listetopp i Oslo, sier hun er med:

– Dette ble jeg glad for å høre! Dette hadde jeg egentlig tenkt å foreslå selv, sier Lan Marie Nguyen Berg.

Hun vil også gå lenger enn Lunde.

– Vi vil uansett ha sentrum bilfritt innen ring 1. Da kan det være bilfrie dager, der det er trygt å sykle hver dag. På slike søndager kan vi kanskje stenge av enda flere gater, for eksempel i bydelssentraene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter