Nyheter

Slutt på avgift for kremasjon

Nå skal det koste det samme å gravlegges i kiste som i urne: ingenting.

Fram til nå har det kostet 3.510 kroner for en kremering i Oslo. Onsdag bestemte bystyret at denne avgiften skal bort, dermed vil det ikke koste mer for en kremering enn en vanlig kistebegravelse.

Det var i 1997 at gravferdsloven ble endret slik at det var mulig å innføre gebyret. Nå håper byråd for kultur, frivillighet og idrett i Oslo, Rina Mariann Hansen, at loven kan bli endret.

LES OGSÅ: Bare mennene begraver de døde

– Skal ikke være dyrere for hinduer

Et av argumentene for å kutte gebyret er at det er diskriminerende. Flere trosretninger krever at de døde må kremeres.

– Mennesker skal kunne velge gravferdsform ut fra eget ønske eller behov – ikke ut fra skjeve forutsetninger. En hindu og en muslim skal ikke behandles forskjellige i møte med døden – det skal ikke være dyrere å begraves fordi du er hindu, mener Hansen

– Når tjenesten er obligatorisk, er det desto viktigere at myndighetene ikke forskjellsbehandler innbyggerne på bakgrunn av sosiale og økonomiske forskjeller eller for eksempel tros- eller livssyn.

LES OGSÅ: Flere muslimer begraves i Norge

Billigere kremering

De siste årene har det blitt gjennomført om lag 3.200 kremasjoner i hovedstaden, det er mer enn tre ganger så mange som kistebegravelser. Dermed blir om lag 3 av 4 døde i Oslo kremert. Det koster Oslo kommune om lag 20.500 kroner å gjennomføre en kistegravleggelse. Til sammenlikning koster en urnegrav – inkludert kremasjon og transport – 13.000 kroner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter