Loven pålegger alle ikke-statlige organisasjoner (NGO-er) som får over halvparten av finansieringen fra utenlandske myndigheter, å oppgi dette i alle offentlige rapporter.
– Politisk forfølgelse
Opposisjonen beskriver loven som politisk forfølgelse og en erosjon av det israelske demokratiet. Opposisjonsleder Israel Herzog mener loven vil ødelegge Israels posisjon blant støttespillere.
Teksten i lovforslaget refererer ikke eksplisitt til organisasjoner på venstresiden, men det er disse som i første rekke blir rammet dersom loven vedtas. Det er fordi ikke-statlige organisasjoner på høyresiden som støtter Israels okkupasjon av den palestinske Vestbredden, oftere finansieres av private givere, spesielt fra USA.
LES OGSÅ: «De som har kalt Sissel Wold for Hamas-elsker, må lese denne boka»
– Hatkriminalitet mot demokratiet
Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det registrert mer enn 15.000 aktive organisasjoner i Israel. Om lag av disse 70 har engasjert seg i konflikten mellom Israel og palestinerne og får støtte fra EU eller fra enkeltland som Danmark, Sverige, Belgia og Norge.
Peace Now – en israelsk organisasjon som arbeider mot bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem kaller lovforslaget for «hatkriminalitet mot demokratiet», melder Reuters.
LES OGSÅ: Stempler israelske kunstnere som svikere
Kritikk fra USA og EU
Både USAs og EUs ambassadører til Israel har kritisert lovforslaget og uttrykt uro for konsekvensene for annerledes tenkende stemmer i organisasjonslivet, samt blant kunstnere og i mediene.
Kritikere mener lovforslaget kan oppmuntre til en heksejakt på grupper på venstresiden som kjemper for palestineres rettigheter.
– Et fritt og fungerende sivilt samfunn, er et essensielt element i et sunt demokrati. Myndighetene må beskytte ytringsfriheten og fredelig uenighet slikt at det skapes en atmosfære som gjør at alle stemmer kan bli hørt, sa USAs ambassadør Dan Shapiro i en uttalelse.
Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!
Liknende lover andre steder
Den israelske NGO-loven blir sammenliknet med loven som Russland innførte i 2012. Loven påbyr alle organisasjoner som blir finansiert fra utlandet om å registrere seg som «utenlandske agenter» og oppgi dette i alle offentlige sammenhenger. Russiske myndigheter fører ekstra tilsyn med disse. Tyrkia og Egypt har også liknende lovgivning.
Det israelske lovforslaget må behandles ytterligere to ganger i den israelske nasjonalforsamlingen før en lov kan tre i kraft.