Nyheter

Presteledere uenige om vigselsretten

Den norske kirke bør ikke miste vigselsretten, sier lederen i Presteforeningen. Jo, det bør den, sier nestlederen.

Vårt Land skrev nylig at Miljøpartiet De Grønne (MDG) har for første gang utformet en livssynspolitikk – og i utkastet til nytt partiprogram vil de ta vigselsretten fra Den norske kirke og andre trossamfunn:

MDG vil «Arbeide for en livssynsnøytral ekteskapslov, og støtte et skille mellom den juridiske og den livssynstilknyttede delen av ekteskapsinngåelsen», skriver programkomiteen.

I Presteforeningen liker ikke leder Martin Enstad det han leser:

– Det mener jeg er et dårlig forslag. For folket er det et dårlig forslag, fordi det blir mer tungvint å gifte seg, man må møte opp to steder og gjerne på to dager for å få det man i dag ordner et sted og en dag. For staten er det er dårlig forslag fordi dagens ordning fungerer godt, og man vil måtte øke bemanning og kapasitet for å håndtere langt flere vigsler enn i dag, skriver prestelederen på egen Facebook-side.

LES OGSÅ: Dette mener kirkefolk om Eidsvågs teater

Støtter MDG

Men prestene fremste tillitsvalgte ser svært ulikt på vigselsretten. Nestleder Anna Grønvik sier seg totalt uenig med leder Enstad:

– Jeg støtter MDG i dette, skriver Grønvik i en kommentar på Facebook-siden til Enstad – og utdyper:

– Jeg har sympati med de økonomiske argumentene dine, Martin, men etter mitt syn er ekteskapet en samfunnsinstitusjon og ikke et religiøst betinget fellesskap mellom to mennesker. Derfor bør selve ekteskapsinngåelsen foretas av offentlig myndighet, så kan de som ønsker å be om Guds (eller annen guds) velsignelse over ekteskapet gjøre dette hos sitt trossamfunn. Noe jeg forøvrig håper veldig mange gjerne vil! Guds velsignelse er jo det beste vi som kirke har å by på!

Færre vigsler

Leder Enstad på sin side er redd for konsekvensene av MDG-forslaget, dersom det skulle bli praktisk politikk:

– Det vil føre til at færre gifter seg i kirken, og man svekkes som relevant folkekirke ved en av livets viktige begivenheter. Forslaget vil heller ikke løse noen av de interne spenningene i Den norske kirke knyttet til ekteskapsdebatten, skriver han.

Private rom

Prestelederen opplever heller ikke forslaget som et godt tiltak som kan dempe spenningene rundt likekjønnet vigsel, som snart blir en realitet i Den norske kirke:

– Jeg ser ingen grunn til at de som opplever ekteskap mellom to av samme kjønn som vanskelig skal synes en velsignelseshandling er noe enklere. Jeg ser egentlig bare én vinner i dette forslaget og det er de som prinsipielt ønsker at all religion skal gjøre retrett til de private rom. Det er en samfunnsutvikling jeg ikke ønsker. Så lenge trossamfunnene gjør enn god jobb med vigsler innenfor de rammene staten gir, så er dagens ordning strålende i betydningen: tradisjonsrik, effektiv og publikumsvennlig.

LES OGSÅ: Snåsamannen og biskop på liste over Norges mektigste

Dette sier partiene

På Stortinget har MDG støtte fra Venstre og SV når de nå vil ta vigselsretten fra Den norske kirke og andre trossamfunn.

Dette sier de to partiene om vigselsretten:

• Venstre: «(...) skille tydelig mellom den verdslige og den livssynstilknyttede delen av ekteskapsinngåelsen, og innføre borgerlig ekteskapsinngåelse som en generell ordning.»

• SV: «(...) kun staten skal ha vigselsrett. Seremonier skal fortsatt kunne holdes andre steder, men selve vigslingen skal skje av staten slik at vi sikrer alle rettssikkerhet.»

Dette sier de andre partiene:

• KrF: «(...) sikre trossamfunn med vigselsrett fortsatt rett til ikke å måtte vie i strid med sin lære» – i utkastet til nytt partiprogram.

• Høyre: «(...) opprettholde dagens vigselsordning og tilbudet om borgerlig vigsel til dem som ønsker en seremoni i regi av staten.»

• Ap: «Øke tilgangen på borgerlige vigselsmenn.»

• Frp og Senterpartiet vil bevare dagens ordning med vigselsrett til Den norske kirke.

LES OGSÅ: Derfor mener biskop Atle Sommerfeldt at kirken må engasjere seg i oljedebatten

Borgerlig gift

Da Stålsett-utvalget i 2013 la fram sitt forslag til en mer helhetlig offentlig tros- og livssynspolitikk sa det at alle må bli borgerlig gift, før de eventuelt får en velsignelse i kirken etterpå.

Stoltenberg-regjeringen la utvalgsrapporten i skuffen, men Solberg-regjeringen har tatt en frem igjen.

Kirkens holdning

Da Bispemøtet i Den norske kirke behandlet Stålsett-utvalgets forslag, sa flertallet av biskopene nei til kirken skal miste vigselsretten:

«Kirkelig vigsel har en lang tradisjon i vårt land, det er en ordning som fungerer godt og har god oppslutning i befolkningen. Mange har et sterkt ønske om å inngå ekteskap i sitt eget tros – og livssynssamfunn. Disse hensyn taler for at ordningen med kirkelig vigsel bør fortsette», skrev biskopene i årsrapporten for 2013.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter