Nyheter

Selvmordssak vil bli nyttig for andre

Abraham-saken er den første avgjørelsen av sitt slag i Norge, sier ekspert på offentlighet og ytringsfrihet.

Bilde 1 av 2

Ut fra hva Norsk Presseforbunds spesialrådgiver Nils Øy har kjennskap til, er den såkalte Abraham-saken unik. Han kjenner ikke til at det har blitt tatt avgjørelser om innsyn i noen andre saker der enslige, mindreårige flyktninger uten kjente pårørende i Norge har tatt livet sitt.

Nettopp det gjør saken nyttig, mener han.

– I forbindelse med saker som gjelder innsyn i saker der personer er døde, er det viktig at vi får noen saker som drøfter akkurat disse spørsmålene, sier Øy.

– Problematisk lukkethet

Det er den kommunale forvaltningen, Fylkesmannen og Sivilombudsmannen som tar avgjørelser om hvorvidt offentligheten skal få innsyn i offentlige journaler og dokumenter etter personer som har dødd brått og uventet.

Vårt Land søkte først Hamar kommune om innsyn i deres dokumenter om flyktningen Abraham Mebrathom (19), som begikk selvmord mens han var underlagt ansvaret til barneverntjenesten i Hamar. Etter avslaget ble saken anket til Fylkesmannen i Hedmark og Sivilombudsmannen, som begge avslo klagen.

Trass i innsynsavslagene vil saken bli nyttig på grunn av måten de offentlige instansene har argumentert og vurdert, sier Øy. Hensynet står blant annet mellom hvor sterkt taushetsplikten skal veie opp mot hensynet til offentlighetens interesse og muligheten til å vurdere om det har vært kritikkverdige forhold rundt dødsfallet.

LES OGSÅ: Kommunen kan ikke klandres for at Abraham tok livet sitt, konkluderer fylkesmannen

Nødvendig kunnskap

Øy mener det er problematisk at det er så vanskelig for offentligheten å få innsyn i hva som har skjedd med avdøde personer.

– Samfunnet burde ha kunnskap om hva som skjer med mennesker i de ulike, offentlige systemer. Det at taushetsplikten brukes så restriktivt, gjør at vi ikke får fremmet kunnskapen. Det gjelder generelt for barnevernssaker, og ikke minst gjelder det flyktninger som kommer alene til Norge, som i denne saken.

LES MER: Derfor ville ikke kommunen gi innsyn

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter