Nyheter

Klandres ikke for flyktnings selvmord

Fylkesmannen i Hedmark har konkludert i tilsynssaken som ble opprettet etter at Vårt Land skrev om flyktningen Abraham (19) som tok livet sitt på Hamar.

– Jeg tenker på det hele tiden. Jeg forstår ikke hvordan det kunne skje, sa eritreiske Nugusse Sultan Berhe etter at bestevennen Abraham Mebrathom hadde tatt livet sitt på Hamar.

19-årige Mebrathom hadde fått opphold etter ha kommet til Norge som enslig, mindreårig flyktning fra Eritrea i 2013. Han var i gang med å etablere seg i Norge da han begikk selvmord i mai 2015 – et dødsfall som kom brått på for venner i Norge og familien i utlandet.

Vennene opplevde seg avvist av Hamar kommune, som hadde ansvaret for Mebrathom gjennom barneverntjenesten, og at de ikke fikk svar på om selvmordet kunne ha vært forhindret.

Har ikke brutt loven

Nå har Fylkesmannen i Hedmark konkludert rundt hvorvidt kommunen kunne ha håndtert saken annerledes. Fylkesmannen opprettet tilsynssak etter at Vårt Land skrev om saken i januar. Da hadde Vårt Land forgjeves forsøkt å få innsyn i kommunens håndtering av Abraham-saken i åtte måneder.

Etter sju måneders vurdering konkluderer Fylkesmannen nå med at kommunen ikke har gjort noe feil i saken:

– Dokumentasjonen og Fylkesmannens vurdering viser at det ikke foreligger brudd på barnevernloven i denne saken, heter det i avgjørelsen.

LES OGSÅ: Mener vi bør få vite mer om hva som har skjedd med avdøde personer

God nok oppfølging

Vårt Land har fått delvis innsyn i dokumentet, der rundt to tredeler av opplysningene er sladdet begrunnet med personvernhensyn.

Her kommer det frem at barnevernet uttrykte bekymring for Abraham. Dette ble meldt inn etter en samtale 13. april 2015 – få uker før han tok livet sitt.

Ut fra Fylkesmannens dokument kommer det frem at Mebrathom i dagene etter denne samtalen var «ute med venner, gjorde lekser og holdt kontakten med bofellesskapet. Han ga også hele tiden uttrykk for at han ikke ønsket hjelp med sine problemer, at han ville løse det selv».

I vurderingen kommer det frem at journalen fra samtalen som utløste bekymring, var noe mangelfull. Fylkesmannen konkluderer likevel med at Mebrathom ble gitt tilstrekkelig og forsvarlig hjelp og oppfølging av Hamar kommune etter denne samtalen og frem til selvmordet 7. mai 2015.

LES MER: Derfor ville ikke kommunen gi innsyn

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter