Nyheter

Sa nei til Tooji – fryktet overgrepstolkning

Kampen menighet ville ikke at kirken ble brukt i musikkvideo.

Artisten Toojis musikkvideo «Father», som ble spilt inn i Frogner kirke, har fått mye kritikk for sitt seksuelle innhold. Blant annet simulerer artisten Tooji sex med en prest oppe ved alteret. Frogner menighet mener Tooji undersolgte det seksuelle innholdet i videoen. Oslo-biskop Ole Chr. Kvarme har kalt musikkvideoen «uakseptabel» og et «grovt misbruk av kirkerommet».

Enstemmig nei

Kampen menighet ble også spurt av artisten Tooji om å få bruke deres kirke til innspillingen. I utgangspunktet var menighetsrådet glad for forespørselen, siden de mener kampen for homofiles rettigheter er en viktig sak, men konklusjonen var likevel et enstemmig nei.

LES OGSÅ: Kirken: – Vi ba om at sexscenen ble fjernet

Ifølge menighetsrådsleder Berge Andreas Steinsvåg var begrunnelsen todelt.

– Vi ønsket ikke det seksuelle uttrykket i kirkerommet. I tillegg var vi bekymret for at samspillet mellom presten og artisten kunne framstå som et uttrykk for overgrep. At en fortvilet person oppsøker kirken, for så å ende med å ha sex med presten, er langt utover slik det skal være, sier Steinsvåg som selv har vært en profilert forkjemper for homofiles rettigheter i kirken.

– Ikke innenfor

Han står fortsatt for valget nå som han har sett den ferdige videoen.

– Jeg ser gode aspekter i videoen, men den er ikke innenfor det vi bør bruke kirken til, sier han.

– Flere har sagt at videoen ødelegger for homofile i kirken og er et tilbakeslag for homokampen. Er du enig i det?

– Nei, det er ikke et tilbakeslag. Det er å tillegge videoen for stor betydning, sier han og legger til at han gjerne tar i mot andre forespørsler fra Tooji.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Brøt løftene

Kampen sa nei til Tooji i ekstraordinært menighetsrådsmøte 16. april. Allerede 22. april sa Tellef Raustøl, menighetsrådsleder og resten av menighetsrådet i Frogner ja til innspillingen. Raustøl er klar på at de mener Tooji ikke holdt sin del av avtalen med menigheten.

– Da vi fikk videoen til gjennomsyn og så resultatet, ba vi om at interiøret ble fjernet, slik at det ikke var så klart at det foregikk i en kirke. Det ble vi lovet. Da dette ikke ble gjort, ba vi om at scenen ble fjernet, sier Raustøl.

LES OGSÅ: Biskopen reagerer på Toojis kirkesex-video

– Flere tolkninger

Han innser nå at prosjektbeskrivelsen (se faktaboks) de fikk fra Tooji åpner for flere tolkninger.

– Kunst er et felt der det er veldig mye tolkninger. Vi tolket prosjektbeskrivelsen på vår måte og med vår samvittighet, men jeg innser nå at den kan tolkes på andre måter, sier han.

Vårt Land har forsøkt å få en kommentar fra Tooji, men har han har vært opptatt i hele dag.

LES KOMMENTAR: «Foran alteret er det ingen som vil se Tooji ha sex»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter