Nyheter

Biskopen reagerer på Toojis kirkesex-video

– Opptak av intime scener foran alteret er helt uakseptabelt, og en grov misbruk av kirkerommet, sier biskop Ole Christian Kvarme.

Den norke artisten Tooji Keshtkar har satt sinnene i kok i Oslo bispedømmeråd. Mandag står artisten frem som homofil på nettstedet Gaysir, samtidig som han lanserer sin nyeste musikkvideo Father.

– Dette er nok det viktigste jeg har gjort i mitt liv. Nå får det være opp til folk å tolke videoen, men for meg er det viktig å si at dette handler om den rene, utvetydige kjærligheten mellom to av samme kjønn som elsker hverandre, sier Tooji til nettstedet.

LES MIN TRO-INTERVJU MED TOOJI: – Jeg har hatt en motstand inni meg mot religiøse overhoder

Kirkesex

Videoen til låten er i sin helhet tatt opp i Frogner kirke, og ender med at Tooji simulerer sex med en «prest» foran alterringen.

Det var Frogner menighetsråd som vedtok å si ja til å leie ut kirken til innspillingen. Biskop Ole Christian Kvarme sier at han ble informert om saken etter at opptakene var gjort.

– Uavhengig av musikkvideoens budskap og avsender er opptak av intime scener foran alteret helt uakseptabelt, og er en grov misbruk av kirkerommet. Kirkerommet skal aldri benyttes som visuell kulisse for seksuelle scener i en kommersiell produksjon. En tilsvarende scene mellom mann og kvinne ville vært like uakseptabel, sier biskop Kvarme.

LES OGSÅ: Simulerte sex i Oslo domkirke

Kvarme påpeker også at det som har skjedd bryter med de regler og forskrifter Den norske kirke har for bruk av kirkens rom. Regelbruddet er fulgt opp med representanter for Frogner menighetsråd i etterkant.

Menighetsrådet opplyser i en pressemelding at de 20.april fikk en henvendelse fra Tooji om lån av kirken til en musikkvideo. En henvendelse de sa ja til. Opptakene ble gjort 27.-28.april, men i etterkant har menigheten påpekt at det er scener i filmen som ikke samsvarer med den prosjektbeskrivelsen som lå til grunn for deres vedtak.

Heller ikke leder for Åpen folkekirke, Sturla Stålsett, synes det er noen god idé med sexscener i en kirke.

– Jeg mener at sex- og elskovscener ikke hører hjemme i et kirkerom, enten det er kjærestepar av ulike eller samme kjønn. Kirkerommet er for noe helt annet, sier Stålsett til kjendis.no.

Åpen folkekirke stiller lister ved kirkevalget til høsten, og arbeider blant annet for innføring av en liturgi for vigsel av likekjønnede par.

LES OGSÅ: 17.mai-taleren: – Stolt da folk buet

Religion har pålagt skam og pine

Til Gaysir forklarer Tooji tanken bak den kontroversielle musikkvideoen. Ifølge ham handler den om å fornekte seg selv, og å fornekte Gud.

– Med prosjektet vil jeg uttrykke at kjærlighet mellom to av samme kjønn alt for lenge har blitt skitnet til av religion. Og at religion har pålagt alt for mange mennesker unødvendig skam og pine opp gjennom tiden, sier Tooji.

Han sier at han vil vise at homofil kjærlighet «er like hellig som heterofil kjærlighet og en del av Gud».

– Kjærligheten er som kjent størst av alt, som det heter i Kjærlighetens høysang, sier Tooji.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Han påpeker at hans far er muslim, hans mor var kristen.

– Selv tror jeg Gud kun snakker et språk; kjærlighet.

LES OGSÅ: Skeie om sexstunt: Trist demonstrasjon av skamløysa

Tooji var Norges representant i Eurovision Song Contest 2012 i Baku i Aserbajdsjan. I tillegg har han vært programleder for Melodi Grand Prix jr.

Det er ikke første gang det har blitt bråk etter sexstunt i kirker i Oslo. Kristi himmelfartsdag 2011 simulerte tre personer oralsex og samleie i Oslo domkirke. Trioen var fra aksjonsgruppa Fuck for forest, og ønsket å vise sin støtte til Einar Gelius «for den behandlingen han har fått av kirken».

De tre aksjonistene fikk bøter på henholdsvis 7.500 kroner og 6.000 kroner.

LES OGSÅ: – Solgte sexvideo fra domkirken for 10.000

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter