Verden

Merkel støtter demonstrantenes krav i Etiopia

Tysklands statsminister Angela Merkel støtter kravet til etiopiske demonstranter, som vil ha mer frihet og anklager regimet for å undertrykke landets største folkegruppe oromo-folket.

Minst 500 mennesker er ifølge Human Rights Watch drept i uroligheter i Etiopia det siste året.

Oromo-folket, som sammen med amhara-folket utgjør rundt 60 prosent av landets 100 millioner innbyggere, protesterer mot det de hevder er marginalisering fra regimet, som er dominert av tigray-minoriteten.

Myndighetene anklager på sin side separatistgruppa Oromo-folkets frigjøringsfront (OLF) for terror og innførte søndag en seks måneder lang unntakstilstand.

Må inkluderes

Tirsdag besøkte Tysklands statsminister Angela Merkel Addis Abeba, der hun møtte statsminister Hailemariam Desalegn. Etter møtet understreket hun at hun har forståelse for demonstrantenes krav om større frihet.

– Jeg vil alltid argumentere for at folk av ulik politisk oppfatning må inkluderes og få anledning til å gi uttrykk for sine meninger. Når alt kommer til alt så viser demokratisk erfaring at det ut av disse diskusjonene vanligvis kommer gode løsninger, sa Merkel.

LES OGSÅ: Skarp opptrapping av konflikten vest i Myanmar

Tilbyr mekling

Merkel opplyste samtidig at Tyskland har tilbudt seg å trene etiopisk politi, som anklages for overdreven maktbruk og for å eskalere konflikten i landet.

Tyskland tilbyr seg også å mekle i striden mellom regimet og oromo-folket, sa hun.

– Vi arbeider alt i Oromia-regionen for å bidra til nedtrapping av situasjonen der, ved å tilby mekling mellom gruppene, opplyste Merkel.

– Vi har mangler

Statsminister Hailemariam Desalegn erkjente etter møtet med Merkel at myndighetenes håndtering av konflikten kanskje ikke har vært den beste.

– Vi har mangler i vårt ferske demokrati, og vi ønsker derfor å gå lengre i å åpne opp det politiske rommet og inkludere ulike grupper i samfunnet, sa han.

Desalegn understreket samtidig at det er grenser for hvor langt regimet vil strekke seg i så måte.

– Etiopia skal i henhold til grunnloven være et demokrati, og menneskerettighetene skal respekteres. Men Etiopia er også sterkt imot enhver voldelig og væpnet ekstremistgruppe, sa han.

LES OGSÅ: I disse landene får færrest barn gå på skole

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden