Nyheter

Redaktørene strømmer til Widveys religionsvandring

Norske redaktører har blitt beskyldt for manglende evne til å forstå religionens plass i samfunnet. Nå vil de besøke gudshus i Oslo.

– I mine møter med redaksjoner har jeg oppdaget at religion er et felt som det tidligere ikke har vært så stor interesse for. Usikkerhet og mangel på kunnskap skygger for dette, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Derfor har kulturministeren fått meg seg nesten alle sjefredaktørene for en rekke store medier samt lederne for presseorganisasjonene på en religiøs rundtur i Oslos gater.

– Mitt håp ved å gjøre dette er å bidra til økt dialog, interesse og bedre kildetilfang på livssynsfeltet, sier Widvey.

Forslaget falt i god jord

Nesten alle de inviterte representantene fra Presse-Norge vil bli med på vandringen. Bare 5 av 26 inviterte mediefolk har foreløpig takket nei til invitasjonen fra kulturministeren.

LES OGSÅ: – En god start, men krever tid

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund er eneste kvinne som er invitert. Hun ser på vandringen som et interessant initiativ.

– Mye mer av innholdet i avisene handler om religiøse temaer nå enn hva de gjorde før. Det er karikaturstriden et godt eksempel på.

Men Stavrum peker på at dekningen er endret.

– Før hadde Aftenposten en kirkeredaktør med ansvar for kirkestoffet, men det har de ikke lenger. Nå står vi imidlertid overfor nye problemstillinger knyttet til religion, som ofte involverer andre land og konflikter der, blant annet fordi det bor flere mennesker i Norge som har tilknytning til andre land og familier.

– Manglende forståelsesevne

Det var i forbindelse med Widveys pilegrimsvandring med religiøse ledere i sommer, at sjefsredaktør Helge Simonnes i Vårt Land utfordret statsråden til å arrangere en lignende tur for norske mediefolk.

«Det trenger ikke skje langs en pilegrimsled, men norske redaktører kan ha godt av å bli invitert på en tilsvarende vandring».

LES OGSÅ: Flerreligiøs vandring mot Nidaros

Simonnes beskyldte mediefolk for å mangle kunnskap på religionsfeltet:

«Det er helt riktig å utfordre religiøse ledere til en bedre forståelse av et sentralt begrep som ytringsfrihet. (…) Men både norske og internasjonale medier avslørte samtidig sin manglende evne til å forstå religionens plass i et samfunn».

Har mer å lære

Stavrum er enig i at norske mediefolk generelt ikke har nok kjennskap til religionsfeltet.

– Jeg har oppfordret norske journalister til å bruke mer tid i moskeene, men jeg tror det kan oppleves vanskelig og mindre naturlig enn å gå i et menighetshus, sier Stavrum.

Hun mener journalister gjør klokt i å lære mer, forstå mer og få gode kilder innenfor religionsfeltet.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) får ofte klager på det mediene produserer knyttet til religion.

– Mediene bruker mye tid og plass på religiøse konfliktlinjer og temaer som berører religiøse følelser. Noe av dette ender opp som klager hos oss.

LES OGSÅ: Har fått pilegrimsdilla

Stavrum sier at saker knyttet til religion ofte er ganske komplekse.

– Derfor har PFU tidligere vært på NLA Høyskolen Gimlekollen og Holocaust-senteret i Oslo for å sette oss bedre inn i den konteksten som disse klagene springer ut fra.

Økte utfordringer

Kulturministeren sier hun er spesielt opptatt av ytringsfrihet som forutsetning for religionsfrihet.

– Og målet er ikke at de vi besøker skal fortelle om eget trossamfunn, men snakke hvordan de bidrar til en bedre dialog, sier Widvey og legger til:

– Det religiøse landskapet i Norge er i endring. Internasjonale konflikter, der religion er en faktor, utfordrer oss også her hjemme, skriver Widvey.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vandringen foregår i Oslo 15. oktober og starter med besøk i synagoge, før turen går videre til en kirke og til slutt til en moské.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter