Religion

– En god start, men krever tid

Å besøke trossamfunn er en god begynnelse for å oppnå forståelse for det religiøse landskapet i Norge, men det er ikke gjort over natta, mener forsker i livssynsjournalistikk.

– Det er bra at sjefsredaktørene og pressefolkene går inn i disse miljøene, og jeg tror det kan være lærerikt. Jeg er ikke redd for at dette bare er en symbolsak. En symbolsak kan også ha en verdi, sier Hilde Kristin Dahlstrøm, lektor på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

LES OGSÅ: Redaktørene strømmer til Widveys religionsvandring

Hun har forsket på livssynsjournalistikk og mener Thorhild Widveys vandring med medietopper er en god begynnelse, men sier det krever mer tid å bli godt kjent med det religiøse Norge.

Kan være gyllne muligheter

– Jeg vet om en journalist som har årlig har vært til stede på en muslimsk konferanse, og da som eneste journalist. De første årene ble hun møtt med skepsis, men etter en stund ble de godt kjent og folk åpnet seg mer for journalisten. Eksempelet viser at journalister sjelden oppsøker slike miljøer. Det viser også at det tar tid å bli ordentlig kjent, og det er først da de gode sakene dukker opp, sier Dahlstrøm.

Hvorfor er det relevant for journalister å lære mer om religion i samfunnet?

– Å kunne med de ulike trossamfunnene om hva de er opptatt av, hva de er fornøyde med og hvilke aktiviteter de driver med, er nyttig. Særlig for dem som ikke har kjennskap til disse miljøene fra før av, sier Dahlstrøm og legger til:

– Altfor mange journalister tror på myten om at dersom man ikke har et religiøst livssyn, er man nøytral. Det er tull. Alle mennesker har et livssyn, og det bør regjeringen og politikere også jobbe ut ifra.

– Må være livssynsåpne

– Hva annet kan regjeringen gjøre enn å arrangere religiøse vandringer?

– Stålsett-rapporten om det livssynsåpne samfunnet er viktig ikke å gi slipp på. Vi må være et livssynsåpent samfunn der det er rom for mangfold og ulike livssyn. Alle mennesker har et livssyn, enten det er religiøst eller sekulært.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener at saker knyttet til religiøse temaer ofte er komplekse. Er du enig i det?

– Noen ganger er det slik, derfor er kunnskap om religion og kjennskap til flere kilder som de kan pleie kontakten med viktig. Utfordringen med all journalistikk er at det trengs mer kunnskap på visse områder. Det er derfor journalister ofte har egne sjangere som de spesialiserer seg innenfor og blir bedre på sammenlignet med resten av redaksjonen, sier Dahlstrøm.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion