Nyheter

Reagerer på ansettelse i Den katolske kirke

Den katolske kirke har ansatt redaksjonssjef som tidligere har skrevet for homoaktivistisk blad. – En alvorlig sak, sier katolikk og professor. – Vi spør ikke jobbsøkere om deres tro eller engasjement, svarer kirken.

«Hvorfor skal folk med engasjement i homokulturen som bekjemper vår tro og lære, settes inn i toppstillinger i kirkens kommunikasjon?» spør professor og katolikk Bernt Torvild ­Oftestad i et harmdirrende innlegg på Facebook.

Han reagerer på at Den ­katolske kirke nylig ansatte ­Petter Stocke-Nicolaisen i en toppstilling i kirkens kommunikasjonsavdeling. Oftestad påstår vedkommende skal være redaktør av kirkebladet St. Olav.

Stocke-Nicolaisen har bakgrunn som sjefredaktør og administrerende direktør i mediehuset Helgelendingen, men han har også vært tilknyttet det homoaktivistiske magasinet Gaysir.no.

LES OGSÅ: Kvinne i nikab er Islamsk Råds nye fjes

– Alvorlig sak

I 2011 skrev den nye redaksjonssjefen, etter hva Vårt Land har klart å spore opp, to artikler for bladet, hvorav den ene har tittelen: «– Vær fjong, bruk dong!». Artikkelen er et intervju med vertskapet for GayGalla 2012.

På Facebook hevder Oftestad at Stocke-Nicolaysen også har hatt et engasjement i Pride-­bevegelsen. At disse opplysningene ikke ble gjort kjent da Den katolske kirke offentliggjorde ansettelsen på nettsiden sin i mars, synes han er provoserende:

«Hvorfor er det utelatt? Har man vært uvitende om det? ­Eller har det vært vel kjent for ansettende myndighet at ­Stocke-Nicolaysen har et engasjement innen homokulturen? (...) Man har tydeligvis oversett Den katolske kirkes lære om homosex», skriver Oftestad og legger til: «Biskopen har det siste ansvaret for denne ansettelsen. Det er det som gjør saken alvorlig.»

LES OGSÅ: Utelukker homofile i stillingsannonse

Spør ikke om legning

Hans Rossiné, leder for kommunikasjonsavdelingen i Oslo katolske bispedømme, svarer slik på Oftestads utspill:

– Vi ansetter ikke folk primært på bakgrunn av deres tro eller engasjement, men på grunn av deres faglige kompetanse og kvalifikasjoner, sier Rossiné. Han har stått for ansettelsesprosessen sammen med firmaet ­Hodejegerne.

Ansettelsen er godkjent av Rossinés nærmeste overordnede, Lisa Wade, og de har videreformidlet opplysningene til biskopen.

– Har Stocke-Nicolaisen hatt eller har i dag et engasjement i homobevegelsen?

– Det har vi ikke lov å spørre jobbsøkere om. Vi spør ikke om folks legning, men om deres faglige kompetanse og motivasjon for jobben. I tillegg gjør vi en referansesjekk, sier Rossiné og understreker at alle som skal jobbe i kommunikasjonsavdelingen «må være lojale overfor Den katolske kirkes oppdrag, verdier og læresetninger».

– De kan heller ikke være aktivister for et politisk parti, en bevegelse eller lignende, opplyser Rossiné, som avviser at det var relevant å nevne Stocke-­Nicolaisens to frilansartikler for Gaysir i 2011 da ansettelsen ble offentliggjort.

LES OGSÅ: Kirken ansetter nesten ingen homofile

Unntak i loven

Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet er det korrekt at arbeidsgiver ikke må innhente opplysninger om hvordan søkere stiller seg til religiøse eller kulturelle spørsmål. Det finnes imidlertid unntak i diskrimineringsloven. Innhenting av slike opplysninger kan gjøres dersom:

De begrunnes i stillingens karakter.

Det inngår i formålet for vedkommendes stilling å fremme bestemte religiøse eller kulturelle syn og «arbeidstakerens stilling vil være av betydning for gjennomføringen av formålet».

LES OGSÅ: – Tillatt å spørre om og vektlegge samlivsform ved ansettelser

Ikke redaktøransvar

– Unntakene betinger at dersom slike opplysninger vil bli krevet, må dette angis i utlysningen av stillingen. Det er i utgangspunktet arbeidsgiver som må vurdere om de ønsker å bruke unntaksbestemmelsene i loven, skriver fungerende avdelingsleder May ­Schwartz i en e-post til Vårt Land.

Ifølge Hans Rossiné skal den nye redaksjonssjefen ikke ha redaktøransvar for St. Olav. I stedet skal han blant annet koordinere og lede det redaksjonelle arbeidet på de ulike plattformene deres, deriblant sosiale medier.

Petter Stocke-Nicolaisen ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter