Nyheter

Prøvde å stanse 
LHBT-gransker

Afrikanske og muslimske land ville stanse utnevnelse av en uavhengig FN-gransker for 
beskyttelse av rettighetene til LHBT-folk.

I sommer ble thailandske Vitit Muntarbhorn utpekt som FNs første internasjonale menneskerettighetsekspert for gransking av vold og diskriminering basert på seksuell legning og kjønnsidentitet.

Muntarbhorn skal primært rette oppmerksomhet mot brudd på menneskerettigheter mot LHBT-folk (lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede) i hele verden.

Har skapt dyp strid

Men utnevnelsen har skapt dyp strid. FNs menneskerettsråd, som er basert i Genève, stemte i sommer med et knapt flertall på 23 mot 18 for å opprette FN-granskeren. Åtte av de 47 medlemslandene avholdt seg fra å stemme.

Deretter gikk afrikanske land med Botswana i spissen til de 193 medlemslandene i FNs ­generalforsamlings tredje komité, med forslag om å suspendere utnevnelsen, for å diskutere «lovligheten av opprettelsen av dette mandatet».

LES OGSÅ: Han flyktet til Norge for å leve livet som homofil

Fikk ikke gjennomslag

De afrikanske landene mislyktes imidlertid med taktikken, etter at vestlige land gikk sammen om et endringsforslag som fikk flertall med 84 mot 77 stemmer, mens 17 var avholdende. Avstemningen om det justerte forslaget endte med 94 stemmer for, tre mot og 80 avholdende.

Afrikanske land fikk støtte i sin motstand fra Russland og Egypt, som snakket på vegne av de 47 medlemslandene i Organisasjonen for islamsk samarbeid. Disse vil ikke anerkjenne mandatet til FN-granskeren og vil ikke samarbeide med ham.

Bekrefter dyp kløft

Avstemningen ­illustrerer den dype kløften mellom vestlige, liberale land og store deler av resten av verden i spørsmål om diskriminering basert på seksuell legning og kjønnsidentitet.

I fjor prøvde 43 land, ­inklu­sive Russland, Saudi-Arabia, Kina, India, Egypt, Pakistan og Syria, uten hell å stanse en beslutning om at FN vil anerkjenne likekjønnede ekteskap for sine ansatte.

I februar protesterte afrikanske land, Organisasjonen for islamsk samarbeid og 25 land i «Familiens venner»-gruppen mot lanseringen av seks FN-frimerker som fremmer likeverd for LHBT.

LES OGSÅ: – Den neste store krangelen i kirken vil handle om kjønn

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter