Nyheter

Privat-prest gir opp firma etter bispepress

Solfrid Bjørkelid Dyrøy tar konsekvensen av at biskopene ikke vil bruke privatpraktiserende prester som vikarer.

– Jeg kan ikke ta sjansen på at dette blir brukt mot meg i framtiden, sier prest Solfrid Bjørkelid Dyrøy fra Mandal til Lindesnes avis.

Hun ble kjent som landets første privatpraktiserende prest i fjor. Etter lengre tid med korte vikariater og arbeidsledighet, opprettet hun et firma som tilbød samtaler og seremonier. Nå har hun slettet firmaet fra foretaksregisteret.

LES OGSÅ: Prest starter privat praksis

For halvannen uke siden vedtok bispemøtet i Den norske kirke at det skulle strammes inn overfor de privatpraktiserende prestene. «Å bruke presterettighetene med tanke på kommersiell virksomhet lar seg derfor ikke forene med vigslingens formål», står det i vedtaket fra Bispemøtet.

– Vi vil helst ikke bruke disse som vikarer, siden dette kan markedsføre tjenestene deres, men det er grensetilfeller her, sa biskop i Agder og Telemark bispedømme, Stein Reinertsen til Vårt Land etter bispemøtet.

LES KOMMENTAR: Når presten blir kremmer

– Ikke tatt kontakt med meg

Ifølge Lindesnes avis frykter Dyrøy at det nye reglementet er så strengt at hun ikke vil få jobb eller vikarjobb i kirken, til tross for at hun nå har slettet foretaket. Hun mener bispedømmet med det nye vedtaket tar det for gitt at hun er ute etter å skvise folk for penger - og det er det hun reagerer mest på.

– Ingen har tatt direkte kontakt med meg og spurt rett ut hva dette egentlig er for noe. Jeg visste ikke engang at de skulle behandle saken, forteller Dyrøy.

– Dårlig behandlet

På spørsmålet om hun har blitt dårlig behandlet, svarer hun følgende:

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg personlig vil definere det som dårlig folkeskikk. Hvis man vil ha konflikt snakker man om personer i stedet for å snakke med dem. Hadde de spurt meg om forslag til hvordan vi kunne håndtert dette, kunne vi sikkert blitt enige.

– Vil ikke bli brukt mot henne

Agder-biskop Reinertsen avviste etter bispemøtet at vedtaket innebærer arbeidsnekt for privatprestene. Han avviser også at Dyrøys tidligere virksomhet skal bli brukt mot henne i framtidige søknadsprosesser.

– Hun vil være like aktuell som alle i søknadsprosesser og til å bli brukt som vikar så lenge hun ikke har det foretaket, sier han til Lindesnes avis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter