Nyheter

Vil ikke bruke privatprester som vikarer

Biskopene i Den norske kirke vil helst ikke gi arbeid til prester som opererer på egenhånd. – Det kan legitimere den private praksisen, mener de.

Solfrid Bjørkelid Dyrøy i Mandal var presten som sparket i gang debatten om privatpraktiserende prester for ett år siden. Hun fikk kraftig kritikk fra prost og biskop da hun gjorde kjent at hun tilbød private prestetjenester som samtaler og seremonier mot betaling.

– Opprettelsen av denne tjenestene er ikke det jeg er mest glad for. Men vi lever i et fritt samfunn, så folk er fri til å etablere slike foretak, sa prost i Mandal prosti, Per Ragnar Haraldstad.

– Alle medlemmer i kirken har krav på gratis tjenester. Jeg tror ikke veien å gå er å lage firma som skal tilby slike tjenester for betaling, sa biskop i Agder og Telemark bispedømme, Stein Reinertsen.

– Vil ikke bidra til markedsføring

Biskopene i Den norske kirke er enig med kollega Reinertsen. Nå strammer de inn overfor prestene som selger tjenester som kan ligne presteoppgaver og som også kan involvere dåp, vigsel og gravferd.

«Å bruke presterettighetene med tanke på kommersiell virksomhet lar seg derfor ikke forene med vigslingens formål», står det i vedtaket fra Bispemøtet.

LES OGSÅ: Vil ikke ha islamsk bønn i kirkene

– Betyr dette en arbeidsnekt for privatprestene?

– Vi vil helst ikke bruke disse som vikarer, siden dette kan markedsføre tjenestene deres, men det er grensetilfeller her, sier Reinertsen.

– De er fortsatt dyktige prester, sier han.

Biskopene er også tydelige på at prester som er ordinert til tjeneste i Den norske kirke, ikke kan lede eller lage egne tilpassede versjoner av kirkelige handlinger.

– Etterspørselen vil bli større

Dyrøy, som er en av de «privatpraktiserende» prestene, er ikke så opptatt av hva biskopene har vedtatt.

– Jeg har opptrådt veldig ryddig og alltid henvist til lokal prest først, sier Dyrøy.

For tiden er hun i mammapermisjon og vet ikke hva som skjer når den er over.

– Men sånn som det ser ut med økonomien i bispedømmet, og innskrenkning av prestenes handlingsrom i forbindelse med arbeidstidsavtalen, så legger man jo opp til at folk skal kjøpe tjenester fra private dersom folk ønsker bedre tid, sier hun.

– Dette skal prioriteres

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, tror ikke prestenes nye arbeidstidsavtale vil føre til større privat etterspørsel.

– Dåp, gravferd, vigsel og sjelsorg er ting vi alltid vil prioritere. Det vil være en forsømmelse dersom en prest ikke gjør dette, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter